Wykonanie
Kwaśne
owoce i desery należą do moich ulubionych. Szczególnie upodobałam sobie
porzeczki. Co prawda zniknęły już z ogródków (przynajmniej z mojego), ale jeszcze można spotkać je w marketach. Nie zwlekajcie więc zbyt długo, bo wkrótce i tam zastąpią je
śliwki i
jabłka.Ciacho to przygotowałam z dodatkiem
orzechów kemiri, które po zjedzeniu pozostawiają nieco gorzkawy posmak w ustach.
Orzechy te pochodzą z Indonezji i Malezji.Dostępne w sklepie SKWORCU .Składniki:ciasto450 g
mąki pszennej tortowej1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia200 g
masłaszczypta
soli3
żółtka30 ml
śmietany 18%1 łyżka
kakaoponadto1 łyżka
bułki tartej1 słoiczek
konfitury z czarnych
porzeczek4 łyżki
cukru kryształu500 g czerwonych
porzeczek1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej3 łyżki posiekanych
orzechów kemiri firmy SKWORCU3
białkacukier puder do oprószenia ciastaZagniatamy ciasto.Do dużej miski przesiewamy
mąkę,
cukier puder i
proszek do pieczenia. Twarde i zimne
masło ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do miski z
mąką i
cukrem. Dokładamy
sól,
żółtka oraz
śmietanę. Przenosimy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je energicznie. Za pomocą nadgarstka uciskamy ciasto, rozmazujące je na blacie - uzyskamy jednolitą masę bez grudek.
Masło nie może się zbytnio rozgrzać, bo będzie wymagało podsypywania
mąką przez co utraci swoją kruchość i stanie się twarde.Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy
kakao i całość zagniatamy ponownie. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią i odstawiamy do zamrażarki. Drugą część owijamy folią i również odstawiamy do zamrażarki, a trzecią (też jasną) do lodówki. Wszystkie kawałki schładzamy około 1 i 1/2 godziny.Formę do pieczenia ( u mnie o wymiarach 23cm x 23cm) smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Białe ciasto z lodówki rozwałkowujemy
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy je do blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy
bułką tartą. Najpierw rozsmarowujemy równomiernie
konfiturę.
Czerwone porzeczki obieramy z szypułek, płuczemy i osuszamy. Mieszamy je z
mąką ziemniaczaną i 1 łyżką
cukru. Wykładamy
owoce na
dżem. Na
owoce ścieramy ciemne ciasto (na dużych oczkach tarki). Ciasto posypujemy posiekanymi
orzechami (
orzechy kemiri można zastąpić
orzechami laskowymi lub włoskimi).
Białka ubijamy na sztywną pianę z 3 łyżkami
cukru i wykładamy je na
orzechy. Na pianę ścieramy jasne ciasto (na dużych oczkach tarki). Pieczemy ciasto około 40 minut w 180*C (musi się ładnie zarumienić). Gotowe oprószamy
cukrem pudrem.
Przepis powstał we współpracy z firmą SKWORCU .