ßßß Cookit - przepis na Kokosowe ciasto porzeczkowe

Kokosowe ciasto porzeczkowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na ciasto
- 250g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
*na masę
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 150g wiórków kokosowych
- 500ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki porzeczek
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakałem i cukrem, następnie dodajemy miękkie masło, przez chwilę wyrabiamy. Później dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto (jeśli nie będzie chciało się zagnieść można dodać odrobinę zimnej wody).
2. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną wkładamy do zamrażalki, a drugą wylepiamy spód dość dużej tortownicy i wkładamy ją do lodówki na ok. 30 min. Następnie ciasto podpiekamy ok. 15 min. w 200 stopniach.
3. Białko ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, ubijamy na szklistą masę. Później dodajemy śmietanę, budyń, mąkę ziemniaczaną, wiórki, miksujemy na małych obrotach, aż nie będzie grudek. Masę wylewamy na podpieczony spód, następnie kładziemy oczyszczone porzeczki, na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalki na dużych oczkach.
4. Ciasto pieczemy ok. 60 min., w 180 stopniach. Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu.
inspiracja:mirabelkowyblog
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2013/07/kokosowe-ciasto-porzeczkowe.html