Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 250g
masła- 3 szklanki
mąki pszennej- 2 łyżki
kakao- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 4
żółtka- 1 szklanka
cukru*na masę- 4
białka- 1 szklanka
cukru- 1 op. budyniu
śmietankowego- 150g
wiórków kokosowych- 500ml kwaśnej gęstej
śmietany 18%- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- 2 szklanki
porzeczekSposób przygotowania:1.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia, kakałem i
cukrem, następnie dodajemy miękkie
masło, przez chwilę wyrabiamy. Później dodajemy
żółtka i zagniatamy ciasto (jeśli nie będzie chciało się zagnieść można dodać odrobinę zimnej
wody).2. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną wkładamy do zamrażalki, a drugą wylepiamy spód dość dużej tortownicy i wkładamy ją do lodówki na ok. 30 min. Następnie ciasto podpiekamy ok. 15 min. w 200 stopniach.3.
Białko ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy
cukier, ubijamy na szklistą masę. Później dodajemy
śmietanę,
budyń,
mąkę ziemniaczaną, wiórki, miksujemy na małych obrotach, aż nie będzie grudek. Masę wylewamy na podpieczony spód, następnie kładziemy oczyszczone
porzeczki, na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalki na dużych oczkach.4. Ciasto pieczemy ok. 60 min., w 180 stopniach. Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu.inspiracja:mirabelkowyblog