ßßß Cookit - przepis na Ciasto styropian

Ciasto styropian

nazwa

Wykonanie

Kolejne po " torcie egipskim " bardzo znane ciasto w blogosferze. W końcu postanowiłam spróbować i ja :) Reklamowane jako sernik bez sera...Na to że to sernik bym się nie nabrała, ale było bardzo smaczne. Dla wielbicieli kokosu, śmietankowych i sernikowych smaków :) A Wy już próbowaliście?
Styropian
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła lub margaryny
słoiczek dżemu ( najlepiej coś kwaskowatego- dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe albo inne)
masa:
1 litr kwaśnej śmietany 18 %
200 g wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód
blachy o wymiarach 37x23 cm i posmarować dżemem. Drugą część
włożyć do lodówki lub zamrażarki na około 30 minut.
Przygotować masę: białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać.
Wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach drugą część
ciasta. Piec ok. 50 min (u mnie godzina) w temperaturze 180 °C. Studzić ciasto ok. 3 godzin.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/07/Ciasto-styropian.html