Wykonanie
Chyba się powtórzę, ale muszę to napisać. Uwielbiam domowe drożdżówki i ogólnie
pieczywo, począwszy od
bułek do różnego rodzaju
chlebów. Zresztą nie ma co się rozdrabniać, uwielbiam wszystko co wyszło z kąta domowej kuchni :)Składniki :525 g
mąki2
jajka3 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
cukru1 - 1,5 łyżeczki
soli1 szkl ciepłego
mleka30 - 40g
drożdżyPrzygotowanie:Do ciepłego
mleka wrzucamy
cukier i
drożdże, a następnie mieszamy do czasu rozpuszczenia się
drożdży.Do miski wrzucamy
mąkę,
jajka,
olej,
sól oraz
mleko z
drożdżami i całość dokładnie zagniatamy, do czasu aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1godz).Po tym czasie odrywamy niewielkie kawałki ciasta, wykładamy na posypaną
mąką stolnicę i formujemy cienkie wałeczki długość ok 30 - 40 cm. Całość kręcimy wokół własnej osi, a następnie z tego "kręciołka" robimy bułeczkę.Układamy na natłuszczonej blaszce i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 30 min.Możemy posmarować bułeczki
wodą. Pieczemy w nagrzanym do 200st. C piekarniku ok 10-15 min i studzimy na kratce.
Smacznego ! :)