ßßß Cookit - przepis na Krem z ciasteczkami

Krem z ciasteczkami

nazwa

Wykonanie

40 ml mocnego ekspresso
2 łyżki likieru kawowego
1/4 łyżeczki papryczki chilli
1 łyżeczka mielonego kardamonu
150g gorzkiej czekolady
3 jaja
2 łyżki cukru waniliowego
180g cukru
szczypta soli
100 g płatków migdałów
200 g śmietanki 36 %
tapy przygotowania
1. Espresso wymieszać w metalowej misce z likierem , chillii 1/2 kardamonu .Dodać połamaną w kawałki czekoladę .Roztopić w kąpieli wodnej ,mieszając .Nastepnie lekko wystudzić .
2. Żółtka wymieszać z cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru na puch . Dodać masę czekoladową .Białka ubić z solą na sztywno i delikatnie wymieszać z masą . Wlać do 4 miseczek i przykryć . Włożyć na ok 3 godz. do zamrażarki .
3.Przygotować ciasteczka :Płatki migdałów uprażyc na teflonowej patelni ,wyjąć . Cukier skarmelizować . Wsypac migdały i dokładnie wymieszać .Równomiernie wylac na wyłożoną pergaminem blachę .Przykryć drugim arkuszem pergaminu i od razu drobno rozwałkowac aby karmel nie wystygł .
4. Wierzchni arkusz pergaminu usunąć. Masę ponacinać ostrym nożem co ok 2 cm . Odstawić do wystygnięcia .Nastepnie delikatnie połamać na dość długie paski.Mocno schłodzoną śmietankę ubić na puch . Przełożyć do szprycy i udekorować deser. Podawać z ciasteczkami.
Źródło:http://werooonia.blogspot.com/2012/11/krem-z-ciasteczkami.html