40 ml mocnego ekspresso2 łyżki likieru kawowego1/4 łyżeczki papryczki chilli1 łyżeczka mielonego kardamonu150g gorzkiej czekolady3 jaja2 łyżki cukru waniliowego180g cukruszczypta soli100 g płatków migdałów200 g śmietanki 36 %tapy przygotowania1. Espresso wymieszać w metalowej misce z likierem , chillii 1/2 kardamonu .Dodać połamaną w kawałki czekoladę .Roztopić w kąpieli wodnej ,mieszając .Nastepnie lekko wystudzić .2. Żółtka wymieszać z cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru na puch . Dodać masę czekoladową .Białka ubić z solą na sztywno i delikatnie wymieszać z masą . Wlać do 4 miseczek i przykryć . Włożyć na ok 3 godz. do zamrażarki .3.Przygotować ciasteczka :Płatki migdałów uprażyc na teflonowej patelni ,wyjąć . Cukier skarmelizować . Wsypac migdały i dokładnie wymieszać .Równomiernie wylac na wyłożoną pergaminem blachę .Przykryć drugim arkuszem pergaminu i od razu drobno rozwałkowac aby karmel nie wystygł .4. Wierzchni arkusz pergaminu usunąć. Masę ponacinać ostrym nożem co ok 2 cm . Odstawić do wystygnięcia .Nastepnie delikatnie połamać na dość długie paski.Mocno schłodzoną śmietankę ubić na puch . Przełożyć do szprycy i udekorować deser. Podawać z ciasteczkami.