Wykonanie
Czekolada.Napięcie rośnie. Dzisiejszy deser uzależnia; gorąca płynna
czekolada na słono - ostro w chrupiącej upieczonej skorupce.Wyjątkowy smak i doskonały przepis, który jest łatwy, sprawdzony i, zaryzykuję stwierdzenie, że zawsze się udaje.Dodatkowym atutem jest to, że nie ma w nim
mąki, bazą jest odpowiednio ubita
czekolada z
jajkami.Do fondantów można podać sosy, na przykład
waniliowy, doskonałe będą również
lody, a ja zrobiłam
konfiturę wiśniową i były pyszne.
Składniki:ilości na 4 porcje - na większą ilość babeczek trzeba zwiększyć proporcjonalnie ilość składników200g
gorzkiej czekolady - dodatkowo po 1 kostce na każdą babeczkę50g
cukru120g
masła3
jajka1 łyżeczka
chilliszczypta
soliJak zrobiłam:1. Do garnuszka włożyłam
masło i
czekoladę; na małym ogniu, cały czas mieszając, rozpuściłam
czekoladę. Wtedy dodałam szczyptę
soli i
chilli. Wymieszałam. Wystudziłam.2. Osobno ubiłam
jajka z
cukrem. Mikserem ubijałam przez około 5 minut, aż masa była prawie biała i puszysta.3.
Czekoladę, kiedy już była wystudzona, wlewałam do masy jajecznej, cały czas mieszając. Wstawiłam do lodówki na godzinę (można na dłużej).4. Przygotowałam 4 sufletówki; wysmarowałam je dokładnie
masłem i wysypałam
cukrem. Wstawiłam do lodówki na 15 minut. Piekarnik rozgrzałam do 180'C.5. Masę nałożyłam do sufletówek napełniając je do połowy. Położyłam na tej warstwie kostkę
czekolady w każdym naczyniu i przykryłam kolejną warstwą masy czekoladowej. Piekłam przez 10 minut.6. Po upieczeniu położyłam talerz na naczyniach i przewróciłam je do góry nogami. Fondanty gotowe.
Fondanty są w smaku pikantne z lekką domieszką
soli. To bardzo egzotyczne i szlachetne połączenie; płynna
czekolada w środku, ciepła i lekko ostra,
daje niesamowite doznania smakowe.Szybki, prosty ale bardzo efektowny deser, którym zrobicie ogromne wrażenie na każdym dla kogo go przyrządzicie.