Wykonanie
Na blogu często pojawiają się przepisy dla dzieci, przyszła więc teraz
pora na coś tylko dla dorosłych. To ciasto zawiera wyczuwalną dawkę
alkoholu, dlatego polecam je na przyjęcia. Żeby nie było zbyt przesłodzone przełamałam je kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu i wtedy też lepiej się kroi. Może postać dłużej w lodówce, więc można je spokojnie przygotować przed imprezą.*foremka 24*24 cmSkładniki: na
biszkopt:4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia na krem:250 g
słonecznika200 g masła+łyżka450 g masy kajmakowejszczypta
solipolewa:1/2 szklanki
cukru pudru1/2 kostki
masła2 łyżki
kakao2 łyżki wrzątku2 łyżki
słonecznikadodatkowo:400 g
powideł śliwkowych1/2 szklanki
herbaty1/3 szklanki
wódkiBiałka ubić z
cukrem na sztywno. Następnie dodać
żółtka i ubijać aż masa będzie jasna i puszysta.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzony
biszkopt przekroić na dwa blaty a najlepiej zrobić to następnego dnia po upieczeniu.
Słonecznik uprażyć na łyżce
masła, pod koniec odrobinę posolić. Wystudzić. Miękkie
masło utrzeć z
kajmakiem a następnie dodać
słonecznik.
Herbatę wymieszać z
wódką. Dolną część
biszkopta nasączyć połową ponczu i posmarować połową powideł. Wyłożyć krem. Drugi
biszkopt od wewnętrznej strony posmarować powidłami i przykryć nim warstwę kremu. Nasączyć od góry.
Masło zagotować z
cukrem pudrem,
kakao i wrzątkiem. Przestudzić i polać ciasto, posypać
słonecznikiem. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.