Wykonanie
Przepis na to ciasto od jakiegoś czasu krąży w internecie i jest dość popularny. A że kocham
kokos postanowiłam też się skusić i spróbować go upiec. Przerobiłam proporcję, bo chciałam uzyskać ciasto wyższe niż w oryginale ale nie spodziewałam się, że wyrośnie aż takie duże. Dla czekoholików i wielbicieli
kokosu to na pewno przepis wart wypróbowania.*tortownica 21 cm:Składniki: na kulki
serowe:250 g
twarogu50 g
kokosu50 g
cukru3 łyżki
mąki1
jajko na ciasto:5
jajek225 g
mąki2 łyżki
mąki ziemniaczanej150 g
cukru150 g
czekolady deserowej4 łyżki
kakao150 ml
mleka1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli na polewę:1/4 kostki
masła1/4 szklanki
cukru pudrułyżka
kakaołyżka wrzątku
płatki kokosowe i
czekoladowePrzygotować kulki: wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę.Dno i boki foremki wyścielić papierem do pieczenia. Z masy serowej ulepić kulki (najlepiej zwilżonymi rękami) i ułożyć na dnie blaszki.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka z
cukrem utrzeć na białą puszystą masę.
Czekoladę rozpuścić nad parą i wlać do masy jajecznej.
Mąkę,
kakao,
mąkę ziemniaczaną,
sól i
proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dolać
mleko i zmiksować.
Białka ubić na sztywno i dodać do masy.Zmiksowane na gładko ciasto przelać do foremki, delikatnie żeby nie uszkodzić kulek
serowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić.
Masło,
cukier puder,
kakao i wrzątek zagotować mieszając. Kiedy polewa trochę zgęstnieje polać ciasto i posypać
płatkami kokosa i
czekoladą.źródło przepisu - muzulmakanakuchni - z moimi zmianami