ßßß
Biszkopt:5 jaj1 szklanka cukru1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaJaja ubijamy z cukrem aż powstanie nam gęsta piana, delikatnie mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i mąką. Przekładamy do blaszki (23,5x35,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 30 minut.Beza:4 białka1 szkl. cukru20 dkg wiórek kokosowych1 łyżka mąki ziemniaczanejszczypta soliBiałka ubijamy z solą dodając stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Wsypujemy wiórki oraz mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki i pieczemy ok 30 minut w 170 st. CMasa:2 jaja1/2 szkl cukru1 kostka masła2 łyżki kakaoczekolada mleczna lub gorzkakilka łyżek mlekaJajka ubijamy z cukrem na parze. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego partiami ubite jajka i kakao. Biszkopt przekrawamy na pół, rozsmarowujemy na nim połowę kremu, przykrywamy wkładką kokosową, smarujemy resztą kremu i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią nasze ciasto. Przed podaniem chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.


