ßßß
Co Potrzeba:3 kg ziemniaków0,5 kg boczku wędzonego0,5 szklanki zarodków pszennych Santehttp://sante.pl/p63/zarodki-pszenne-stabilizowane-150g1 szklanka mąki pszennej0,5 szklanki mąki ziemniaczanej6 dużych cebul4 jajasól, pieprz, majeranek, ostra paprykakiszkiPrzygotowanie:Kupione kiszki w soli moczymy przez kilka godzin w czystej wodzie
Ziemniaki obieramy i trzemy na drobnych oczkach (możemy do tego użyć maszynki), boczek smażymy na chrupiące skwarki. Do dużej miski przelewamy starte ziemniaki dodajemy podsmażane mięsiwa, zeszkloną cebulę, jajka, mąki, zarodki pszenne, przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Do wyczyszczonych i wymoczonych jelit napychamy je ziemniaczaną masą (delikatnie i nie do końca, przed zawiązaniem kolejnej części zostawiamy około 3 cm luzu). Jeśli będą zbyt mocno naładowane to podczas pieczenia popękają.
Nadziane jelita kładziemy na blachę posmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia
Pieczemy w temperaturze 180 stopni góra i dół przez 80 minut najlepiej do zarumienienia kiszki.