Wykonanie
Skoro robiłam już spaghettii z
cukinii, lazanię bez płatów lazanii, to przyszła
pora na te roladki :)Lista zakupów na 15 sztuk:15 płatów lazaniifarsz:1 opakowanie
szpinaku100 g
śmietany1
jajko2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
gałka muszkatołowa15 plastrów
żółtego seraoliwasos:6 dużych
pomidorów1 ząbek
czosnkusól,
pieprz, suszona
bazyliacukieroliwaparmezan do posypaniado smażenia roladek:1/2 l
oliwydo posypania:świeże listki
bazyliiW dużym garnku zagotować
wodę. Lekko posolić. Partiami wrzucać płaty lazanii i gotować każdą
serię po 3 min, aż lekko zmięknie. Wyjąć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy, dodać
szpinak, przykryć i dusić, aż zmięknie. Dodać
śmietanę,
jajko,
czosnek, posolić i popieprzyć do smaku. Oprószyć gałką. Smażyć chwilę razem. Przestudzony
szpinak wrzucić na sito, aby pozbyć się nadmiaru soku. Odcisnąć dobrze.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. W rondelku rozgrzać
oliwę. Dodać pokrojone
pomidory,
czosnek i
przyprawy. Dusić ok. 10 min. Mieszać. Na koniec
pomidory zmiksować na gładki sos.Na każdy ugotowany płat lazanii położyć długi plaster
żółtego sera oraz na krótszym brzegu po 1 łyżce
szpinaku. Zawinąć roladki.W dużym rondlu (lub woku) rozgrzać ok. 1/2 litra
oliwy, Wrzucać partiami roladki, obsmażyć na rumiano z obu stron.Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.Podawać z
sosem pomidorowym na ciepło lub zimno, posypanym
parmezanem i
sałatami.
Smacznego :)