ßßß Cookit - przepis na Roladki z płatów lazanii

Roladki z płatów lazanii

nazwa

Wykonanie

Skoro robiłam już spaghettii z cukinii, lazanię bez płatów lazanii, to przyszła pora na te roladki :)
Lista zakupów na 15 sztuk:
15 płatów lazanii
farsz:
1 opakowanie szpinaku
100 g śmietany
1 jajko
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
15 plastrów żółtego sera
oliwa
sos:
6 dużych pomidorów
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, suszona bazylia
cukier
oliwa
parmezan do posypania
do smażenia roladek:
1/2 l oliwy
do posypania:
świeże listki bazylii
W dużym garnku zagotować wodę. Lekko posolić. Partiami wrzucać płaty lazanii i gotować każdą serię po 3 min, aż lekko zmięknie. Wyjąć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać szpinak, przykryć i dusić, aż zmięknie. Dodać śmietanę, jajko, czosnek, posolić i popieprzyć do smaku. Oprószyć gałką. Smażyć chwilę razem. Przestudzony szpinak wrzucić na sito, aby pozbyć się nadmiaru soku. Odcisnąć dobrze.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. W rondelku rozgrzać oliwę. Dodać pokrojone pomidory, czosnek i przyprawy. Dusić ok. 10 min. Mieszać. Na koniec pomidory zmiksować na gładki sos.
Na każdy ugotowany płat lazanii położyć długi plaster żółtego sera oraz na krótszym brzegu po 1 łyżce szpinaku. Zawinąć roladki.
W dużym rondlu (lub woku) rozgrzać ok. 1/2 litra oliwy, Wrzucać partiami roladki, obsmażyć na rumiano z obu stron.
Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z sosem pomidorowym na ciepło lub zimno, posypanym parmezanem i sałatami.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/09/Roladki-z-lazanii.html