Wykonanie
Są takie połączenia, które chyba nigdy się nie znudzą. Jednym z moich ulubionych jest smak
śliwek w połączeniu z
amaretto, z
migdałami, z marcepanem... Ta
tarta zachwyca - jeśli tak jak ja kochacie te smaki.
Tarta z nadzieniem marcepanowym, na
migdałowym kruchym spodzie z puszystym, wyważonym w smaku nadzieniem. I te
śliwki, które są jak kropka nad "i". Bardzo polecam!Składniki na kruchy spód
migdałowy:150 g
mąki pszennej50 g zmielonych
migdałów30 g
cukru pudruszczypta
soli100 g
masła, zimnego1
jajkoMąkę przesiać, dodać zmielone
migdały,
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
jajko,
cukier,
sól iszybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć
mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 5 - 7 minut, do zrumienienia
spodu.Nadzienie marcepanowe:200 g masy marcepanowej (u mnie tzw. złoty marcepan, w kolorze
żółtym)2 duże
jajka90 g
masła30 g
cukru pudrupół łyżeczki ekstraktu z
migdałów lub 1/4 łyżeczki
aromatu migdałowego3 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Nie może być prościej: wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do powstania gładkiej, bezgrudkowej mieszanki migdałowej (można również zmiksować blenderem).Ponadto:400 g
śliwekgarść podprażonych na suchej patelni
płatków migdałowychNa gorące podpieczone ciasto przelać nadzienie marcepanowe. Na wierzchu poukładać
śliwki, zanurzając je w nadzieniu marcepanowym, rozcięciami ku górze.Zmniejszyć temperaturę do 175ºC i piec przez około 30 - 35 minut do wypieczenia, zarumienienia i lekkiego wyrośnięcia nadzienia.Wyjąć, wystudzić na kratce. Oprószyć
płatkami migdałów.Nie ma konieczności przechowywania w lodówce.Smacznego :-).