ßßß Cookit - przepis na Marcepanowa tarta ze śliwkami

Marcepanowa tarta ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Są takie połączenia, które chyba nigdy się nie znudzą. Jednym z moich ulubionych jest smak śliwek w połączeniu z amaretto, z migdałami, z marcepanem... Ta tarta zachwyca - jeśli tak jak ja kochacie te smaki. Tarta z nadzieniem marcepanowym, na migdałowym kruchym spodzie z puszystym, wyważonym w smaku nadzieniem. I te śliwki, które są jak kropka nad "i". Bardzo polecam!
Składniki na kruchy spód migdałowy:
150 g mąki pszennej
50 g zmielonych migdałów
30 g cukru pudru
szczypta soli
100 g masła, zimnego
1 jajko
Mąkę przesiać, dodać zmielone migdały, masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól iszybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.
Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 5 - 7 minut, do zrumienienia spodu.
Nadzienie marcepanowe:
200 g masy marcepanowej (u mnie tzw. złoty marcepan, w kolorze żółtym)
2 duże jajka
90 g masła
30 g cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu z migdałów lub 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Nie może być prościej: wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do powstania gładkiej, bezgrudkowej mieszanki migdałowej (można również zmiksować blenderem).
Ponadto:
400 g śliwek
garść podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
Na gorące podpieczone ciasto przelać nadzienie marcepanowe. Na wierzchu poukładać śliwki, zanurzając je w nadzieniu marcepanowym, rozcięciami ku górze.
Zmniejszyć temperaturę do 175ºC i piec przez około 30 - 35 minut do wypieczenia, zarumienienia i lekkiego wyrośnięcia nadzienia.
Wyjąć, wystudzić na kratce. Oprószyć płatkami migdałów.
Nie ma konieczności przechowywania w lodówce.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/marcepanowa-tarta-ze-sliwkami