Grzech nie wykorzystać sezonowych skarbów jakimi są słodkie, soczyste śliwki. Dlatego weekendowy poranek poświęciłam na upieczenie szybkiego kruchego ciasta z tymi pysznymi owocami. A żeby nie było tak całkiem prosto - do spodu wkradło się trochę migdałów ;) Najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie :)MIGDAŁOWY KRUCHY PLACEK ZE ŚLIWKAMISkładniki na formę 20x30cm:120g zimnego masła90g płatków migdałów2 żółtka100g cukru pudru200g mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczenia2-4 łyżek kwaśnej śmietanyDodatkowo:10-12 śliwekMasło, lekko pokruszone płatki migdałowe, żółtka, cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia szybko wymieszać, pod koniec dodając śmietanę do uzyskania pożądanej konsystencji (zależy od wielkości żółtek i suchości mąki). Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.Formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciastem i wcisnąć w nie przekrojone śliwki. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.Przepis dołączam do akcji: