Wykonanie
Perfekcyjna. Nie można chyba upiec lepszej tarty z
figami :-). Połączenie fig z
syropem klonowym to ambrozja smaków. Delikatne w smaku nadzienie z
mascarpone,
śmietanki i
syropu klonowego, na wierzchu dużo świeżych
owoców, podane z kolejną porcją
syropu klonowego. To jednen z tych przepisów, do których wrócicie, obiecuję ;-).Składniki na kruche ciasto:230 g
mąki pszennej40 g
cukru pudruszczypta
soli130 g
masła, zimnego1
jajkoMąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
jajko,
cukier,
sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć
mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 5 - 7 minut, do lekkiego zarumienienia
spodu. Wyjąć, jeszcze gorący spód wypełnić nadzieniem.Nadzienie:250 g
mascarpone200 ml
śmietany kremówki 36%70 g
syropu klonowego lub złocistego
syropu (golden
syrupu)2 duże
jajka2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanejW misie miksera umieścić
mascarpone,
syrop klonowy,
jajka. Zmiksować do połączenia i do zlikwidowania grudek
mascarpone co pewien czas zgarniając
serek ze ścian misy. Na sam koniec dodać
śmietanę kremówkę,
skrobię ziemniaczaną i krótko zmiksować (kremówkę dodajemy pod koniec, by jej niepotrzebnie nie ubijać i nie napowietrzać). Nadzienie będzie bardzo rzadkie.Nadzienie przelać na dobrze podpieczony gorący spód od tarty. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut do wypieczenia. Wierzch będzie koloru złotobrązowego a boki nadzienia zaczną się lekko podnosić. Wyjąć, wystudzić. Schłodzić przez noc w lodówce.Ponadto:6 - 8 świeżych fig
syrop klonowy do podania
Figi pokroić w plasterki i poukładać na tarcie. Polać
syropem klonowym lub golden
syrupem.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).