ßßß Cookit - przepis na Tarta z figami, mascarpone i syropem klonowym

Tarta z figami, mascarpone i syropem klonowym

nazwa

Wykonanie

Pyszna, krucha tarta z kremem z serka mascarpone. Na dodatek pyszne figi kojarzące mi się ze Złotą Polską jesienią a do tego słodki syrop klonowy. Idealne, jesienne połączenie słodkości i kwaśnego smaku owoców. Aksamitny krem perfekcyjnie komponuje się z syropem klonowym. Obiecuje Wam, że to nie będzie pierwszy raz kiedy ją zrobicie.
Składniki (25cm):
230 g mąki pszennej,
40 g cukru pudru,
szczypta soli,
130 g zimnego masła,
1 jajko,
Mąkę, cukier, sól przesiewamy i wrzucam albo do malaksera albo robimy to w tradycyjny sposób na stolnicy. Ja jestem zwolennikiem wyrabiania ręcznego na stolnicy. Dodajemy zimne masło i siekamy jak najdrobniej nożem jednocześnie mieszając. Dodajemy jajko i wszystko dokładnie ugniatamy na puszyste ciasto. Musimy uważać by nie ogrzać za bardzo ciasta ponieważ jego kruchość zaniknie.
Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut.
Formę na tartę smarujemy masłem (można oprószyć także mąką). Schłodzone ciasto rozwałkowywujemy na ok. 4 mm i wkładamy do formy. Na ciasto rozkładamy papier do pieczenia i wysypujemy groch by obciążyć spód.
Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Obniżamy temperaturę do 200°C i wkładamy ciasto obciążone grochem przez 15 minut. Następnie wyciągamy formę, usuwamy obciążenie i wkładamy do piekarnika na 8 minut.
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone,
150 ml śmietanki kremówki (30%,36%),
70 g syropu klonowego,
2 duże jajka,
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
W misie miksera umieszczamy jajka, skrobię, syrop klonowy i śmietankę, Wszystko idealnie mieszamy, a następnie dodajemy ostrożnie i pomału serek mascarpone. Gotowy krem ostrożnie wlewamy na kruchy spód.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 20 minut. Gotowe wyjmujemy i studzimy.
Najlepiej wsadzić na całą noc do lodówki.
Dodatkowo:
12-14 świeżych fig,
syrop klonowy do polania na wierzchu,
Figi myjemy i najlepiej będzie nam obrać je od razu będzie łatwiej. Kroimy na plasterki i układamy na całej powierzchni kremu. Na wierzchu możemy polać syropem klonowym.
Mówię Wam to czysta PERFEKCJA !
Smacznego !
Źródło:http://slodkakuchareczka.blogspot.com/2015/10/tarta-z-figami-mascarpone-i-syropem.html