Wykonanie
Pyszna, krucha
tarta z kremem z
serka mascarpone. Na dodatek pyszne
figi kojarzące mi się ze Złotą Polską jesienią a do tego słodki
syrop klonowy. Idealne, jesienne połączenie słodkości i kwaśnego smaku
owoców. Aksamitny krem perfekcyjnie komponuje się z
syropem klonowym. Obiecuje Wam, że to nie będzie pierwszy raz kiedy ją zrobicie.Składniki (25cm):230 g
mąki pszennej,40 g
cukru pudru,szczypta
soli,130 g zimnego
masła,1
jajko,
Mąkę,
cukier,
sól przesiewamy i wrzucam albo do malaksera albo robimy to w tradycyjny sposób na stolnicy. Ja jestem zwolennikiem wyrabiania ręcznego na stolnicy. Dodajemy zimne
masło i siekamy jak najdrobniej nożem jednocześnie mieszając. Dodajemy
jajko i wszystko dokładnie ugniatamy na puszyste ciasto. Musimy uważać by nie ogrzać za bardzo ciasta ponieważ jego kruchość zaniknie.Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut.Formę na tartę smarujemy
masłem (można oprószyć także
mąką). Schłodzone ciasto rozwałkowywujemy na ok. 4 mm i wkładamy do formy. Na ciasto rozkładamy papier do pieczenia i wysypujemy
groch by obciążyć spód.Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Obniżamy temperaturę do 200°C i wkładamy ciasto obciążone
grochem przez 15 minut. Następnie wyciągamy formę, usuwamy obciążenie i wkładamy do piekarnika na 8 minut.Składniki na krem:250 g
serka mascarpone,150 ml
śmietanki kremówki (30%,36%),70 g
syropu klonowego,2 duże
jajka,2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanej,W misie miksera umieszczamy
jajka,
skrobię,
syrop klonowy i
śmietankę, Wszystko idealnie mieszamy, a następnie dodajemy ostrożnie i pomału
serek mascarpone. Gotowy krem ostrożnie wlewamy na kruchy spód.Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 20 minut. Gotowe wyjmujemy i studzimy.Najlepiej wsadzić na całą noc do lodówki.Dodatkowo:12-14 świeżych fig,
syrop klonowy do polania na wierzchu,
Figi myjemy i najlepiej będzie nam obrać je od razu będzie łatwiej. Kroimy na plasterki i układamy na całej powierzchni kremu. Na wierzchu możemy polać
syropem klonowym.Mówię Wam to czysta PERFEKCJA !Smacznego !