ßßß
Wiem, wiem uszka na wigilię powinny by z suszonych grzybów, ale ja chciałam żeby je moja Córcia choć trochę spróbowała dlatego w tym roku u mnie uszka są z pieczarkami.Składniki:30 dag pieczarek1 mała czerwona cebula2 łyżki masłasól i pieprzporcja ciasta (przepis na ciasto znajdziecie tutaj)
Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy lekko cebulę.
Do cebuli dodajemy starte pieczarki.
I smaży do momentu całkowitego wyparowania wody. Usmażone pieczarki odstawiamy do przestygnięcia.
Przestudzone grzyby przepuszczamy przez maszynkę i odkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.
Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm. Na rozwałkowanym cieście literatką wykrawamy koła, na które małą łyżeczką nakładamy farsz.

Pierogi sklejamy na brzegach.
I zawijamy je łącząc dwa końce pieroga tak aby powstało nam uszko.
Posklejane uszka odkładamy na wysypany mąką blat.

Gotowe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez jakieś 3 minuty do momentu wypłynięcia na powierzchnie.
Ugotowane uszka wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu.

Przed podaniem uszka zalewamy czerwonym barszczem. Smacznego !!!
Uszka z grzybami.......................................................................