Wykonanie
Przepis na chlebek dostałam od Wrobely, która chciała się z nami podzielić jego "smakiem". A smak to mnie zaskoczył, podejrzewam że jest to zasługa przypraw, bo smakuje bardzo włosko i jest lekko wilgotny, a ja uwielbiam wszystko co włoskie i z wielką przyjemnością pałaszuję kanapki przygotowane właśnie przy użyciu tego
chlebka.Składniki:6 łyżek
otrębów owsianych3 łyżki
otrębów pszennych4
jajka150 g
serka homogenizowanego nisko tłuszczowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniamielona
paprykapieprzsóloreganomielony
czosnekDo miski sypiemy
otręby, dodajemy
jajka,
serek homogenizowany,
proszek do pieczenia oraz
przyprawy, w ilości takiej jakiej lubicie daną
przyprawę. Ja sypałam przeważnie po 1 łyżeczce tylko
papryki dałam 2 łyżeczki, sugerując się Wrobelą która poradziła mi sypnąć jej trochę więcej no i oczywiście
soli i
pieprzu to tak po 1/2 łyżeczki.
Składniki na chlebek.............................................................Wszystkie wyżej wymienione składniki dokładnie mieszamy najlepiej przy użyciu miksera. Ciasto przelewamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie foremka silikonowa więc nie musiałam niczego używać).
We foremce.............................................................................Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez około 45- 60 minut. po upieczeniu chlebek powinien nabrać ładnego złoto-brązowego koloru.
Chlebek po upieczeniu.................................................................................Chlebek po upieczeniu dzielimy na trzy części pamiętając o tym że dziennie możemy zjeść tylko 2 łyżki
otrębów owsianych i 1 łyżkę
otrębów pszennych. Smacznego !!!
Pyszny chlebek..................................................................................
Jeszcze z bliska.............................................................................
I jeszcze jedno ujęcie..........................................................