Wykonanie
Składniki150g
otrębów owsianych75g
otrębów pszennych2 łyżki
skrobi kukurydzianej2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek
mleka w proszku odtłuszczonego bez
cukru2 łyżki
serka homogenizowanego maksymalnie 3% tłuszczu, bez
cukru1
jajko1 łyżeczka
oreganosól,
pieprzwoda jako dodatek ziarna według upodobań (u mnie
dynia w pestkach)PrzygotowanieSkładniki mieszamy i dolewamy powoli
wodę do momentu aż ciasto nabierze konsystencji na kładzione kluski (lekko lejąca się papka). Pieczemy w formie wyłożonej papierem lub w silikonowej przez 20-30 minut w 180-200 stopniach ciepła. Forma jest prostokątna i duża - ciasto niewiele rośnie. Z wierzchu powinno się lekko rumienić. Jemy po ostygnięciu.
Taki
otrębowy chleb kroję w "paluchy" i zajadam go do surówek lub samego. W smaku przypomina
pieczywo razowe. W zależności od dodatków można kształtować smak - ten wyszedł "pizzowy" :)Przepisu użyczyła mi moja mama...z resztą i ona ten chlebek ze zdjęcia upiekła! ;)SMACZNEGO SIOSTRY!