ßßß Cookit - przepis na Tort BATMAN

Tort BATMAN

nazwa

Wykonanie

< Migdałowe Serduszka
Sałatka z tuńczykiem, sałatami i sosem vinegret >
Tort BATMAN
Tort urodzinowy dla fana bajek z batmanem
Środek tortu- biszkopt przełożony masą śmietanową z owocami oraz dżemem.
Do zrobienia takiego tortu upiekłam 1 biszkopt okrągły 26cm i 1 biszkopt w prostokątnej tortownicy.
Do obłożenia tortu kupiłam masę cukrową ( podobna do marcepanowej) w 2 kolorach: żółtym i czarnym.
(600 gr czarnej i 300 gr żółtej) plus kolor ecri do zrobienia twarzy i oczu- kawałek tego koloru miałam akurat w lodówce.
Jeżeli zostaje nam niezużyta masa cukrowa trzymamy ją w pudełku w lodówce, nic się z nią nie dzieje a przy robieniu innego ciasta zawsze jakiś kawałek nam się do czegoś przyda.
Przepis na biszkopty o smaku cytrynowym:
oba piekłam z tej samej proporcji składników
7 jajek
2 szklanki mąki
1.5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 esencja cytrynowa
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Jajka ubijamy mikserem z cukrem na białą gęstą masę.
Dodajemy po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, miksujemy.
W międzyczasie dodajemy sok z cytryny oraz esencje zapachową.
Jeżeli chcemy biszkopt kolorowy dodajemy trochę barwnika spożywczego.
Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku, w termoobiegu na śodkowej półce, w temp.160C przez 45-50 minut.
Masa śmietanowa na 2 duże biszkopty (cały tort Batmana)
2 litry śmietany tortowej tłustej (36%) dobrze schłodzonej przez cała noc.
puszka brzoskwiń oraz ananasów ( sok zostawiamy do nasączania biszkoptów)
3-4 łyżki żelatyny w proszku
barwnik spożywczy jeśli śmietana ma mieć inny kolor niż biały.
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, kiedy będzie ubita dodajemy pokrojone w kosteczkę owoce z puszki (odsączone)mieszamy, dodajemy przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i mieszamy całość (żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, tyle aby była płynnej konsystencji, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia i studzimy aby była letnia)
Całość chłodzimy chwilę.
Krem maślany do obłożenia tortu przed nałożeniem masy cukrowej:
2 kostki masła+ 3 łyżki cukru pudru +esencja np.waniliowa- ucieramy na gładką masę.
WYKONANIE KOŃCOWE:
Biszkopty przekrawamy wzdłuż na pół.
Placki nasączamy ponczem owocowym zrobionym z soku z brzoskwiń lub ananasa
(sok z puszki+pół kubka przegotowanej wody+ sok z 1/2 cytryny)
Spód placków smarujemy dżemem owocowym, następnie nakładamy masę śmietanową dość grubą warstwę aby tort był wysoki)
Okrągły biszkopt przekrawamy na połowę tak aby można go było złączyć po bokach z prostokątnym biszkoptem (który okrawamy z każdej strony aby boki były wszystkie równe) po złączeniu biszkoptów ma nam wyjść kształt owalny.
Przed nałożeniem rozwałkowanych mas cukrowych smarujemy cały biszkopt kremem maślanym alby masa cukrowa łatwo nam się nakładała oraz przesuwała w momencie dopasowywania do tortu.
Ostatnim etapem jest rozwałkowywanie na cienką warstwę mas cukrowych i nakładanie ich na tort, wycinanie twarzy batmana oraz literek z imieniem (użyłam literek foremek do pieczenia ciasteczek).
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Migdałowe Serduszka
Sałatka z tuńczykiem, sałatami i sosem vinegret >
Źródło:http://panikucharka.pl/slodkosci-2/tort-batman