Wykonanie
<
Migdałowe Serduszka
Sałatka z
tuńczykiem,
sałatami i
sosem vinegret >Tort BATMAN

Tort urodzinowy dla fana bajek z batmanemŚrodek
tortu-
biszkopt przełożony masą
śmietanową z
owocami oraz
dżemem.Do zrobienia takiego
tortu upiekłam 1
biszkopt okrągły 26cm i 1
biszkopt w prostokątnej tortownicy.Do obłożenia
tortu kupiłam masę
cukrową ( podobna do marcepanowej) w 2 kolorach:
żółtym i czarnym.(600 gr czarnej i 300 gr żółtej) plus kolor ecri do zrobienia twarzy i oczu- kawałek tego koloru miałam akurat w lodówce.Jeżeli zostaje nam niezużyta masa cukrowa trzymamy ją w pudełku w lodówce, nic się z nią nie dzieje a przy robieniu innego ciasta zawsze jakiś kawałek nam się do czegoś przyda.









Przepis na
biszkopty o smaku
cytrynowym:oba piekłam z tej samej proporcji składników7
jajek2 szklanki
mąki1.5 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 esencja cytrynowasok z 1/2
cytrynyWykonanie:
Jajka ubijamy mikserem z
cukrem na białą gęstą masę.Dodajemy po trochu
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia, miksujemy.W międzyczasie dodajemy
sok z cytryny oraz esencje zapachową.Jeżeli chcemy
biszkopt kolorowy dodajemy trochę
barwnika spożywczego.Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku, w termoobiegu na śodkowej półce, w temp.160C przez 45-50 minut.Masa śmietanowa na 2 duże
biszkopty (cały tort Batmana)2 litry
śmietany tortowej tłustej (36%) dobrze schłodzonej przez cała noc.puszka
brzoskwiń oraz
ananasów ( sok zostawiamy do nasączania
biszkoptów)3-4 łyżki
żelatyny w proszku
barwnik spożywczy jeśli
śmietana ma
mieć inny kolor niż biały.3 łyżki
cukru pudruWykonanie:Dobrze schłodzoną
śmietanę ubijamy mikserem, kiedy będzie ubita dodajemy pokrojone w kosteczkę
owoce z puszki (odsączone)mieszamy, dodajemy przestudzoną rozpuszczoną
żelatynę i mieszamy całość (
żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej
wody, tyle aby była płynnej konsystencji, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia i studzimy aby była letnia)Całość chłodzimy chwilę.Krem
maślany do obłożenia
tortu przed nałożeniem masy cukrowej:2 kostki masła+ 3 łyżki
cukru pudru +esencja np.waniliowa- ucieramy na gładką masę.WYKONANIE KOŃCOWE:
Biszkopty przekrawamy wzdłuż na pół.Placki nasączamy ponczem
owocowym zrobionym z
soku z brzoskwiń lub
ananasa(sok z puszki+pół kubka przegotowanej wody+ sok z 1/2
cytryny)Spód placków smarujemy
dżemem owocowym, następnie nakładamy masę
śmietanową dość grubą warstwę aby tort był wysoki)Okrągły
biszkopt przekrawamy na połowę tak aby można go było złączyć po bokach z prostokątnym
biszkoptem (który okrawamy z każdej strony aby boki były wszystkie równe) po złączeniu
biszkoptów ma nam wyjść kształt owalny.Przed nałożeniem rozwałkowanych mas
cukrowych smarujemy cały
biszkopt kremem maślanym alby masa cukrowa łatwo nam się nakładała oraz przesuwała w momencie dopasowywania do
tortu.Ostatnim etapem jest rozwałkowywanie na cienką warstwę mas
cukrowych i nakładanie ich na tort, wycinanie twarzy batmana oraz literek z imieniem (użyłam literek foremek do pieczenia
ciasteczek).Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka ><
Migdałowe Serduszka
Sałatka z
tuńczykiem,
sałatami i
sosem vinegret >