Wykonanie
Dzisiejszy post, to tzw. wykopalisko z archiwum domowego komputera :) bo zdjęcia powstały jeszcze w czasach kiedy nie prowadziłam bloga. Ale
powiem Wam że bardzo często wracam do tego przepisu. Rolada wychodzi pyszna.Przepis który podam niżej jest inspirowany tym od Pauliny, z tym że ja dopuściłam się pewnych modyfikacji. Moja rolada to w zasadzie taka tzw. chińska
podróbka tej od Pauliny, bo w oryginale rolada zawiera
herbatę matcha, która u mnie w sklepach nie jest niestety dostępna. Ja użyłam po prostu zielonego
barwnika spożywczego w płynie. Wiem, wiem - ani kolor ani smak nie ten, dlatego właśnie piszę o chińskiej
podróbce :) Od siebie dodałam też
owoce i
orzechy do dekoracji, a w środek pasek mojego domowego
dżemu jagodowego. Ale jeśli chodzi o dekorację i dodatek do nadzienia to jak to w roladach,
pole do popisu jest bardzo duże :)Przepis na tyle fajny że bardzo często do niego wracałam i wracam, wykorzystując różne barwniki (była już rolada niebieska i czerwona), ale rolady te robione dla gości znikały w takim tempie że nie zdążyłam już zrobić fotek.Przepis podaję już po zmianach, a po oryginał odsyłam do Pauliny . Polecam :)

Biszkopt:4
jajka1 1/3 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia (niekoniecznie, bez niego wychodzi tak samo dobrze jeśli
białka są dobrze ubite)1 1/3 szklanki
cukru2 łyżki
cukru z
waniliąok. (niecałe) 1/2 szklanki
wody, u mnie zielony
sok owocowy Vitella (wydawało mi się że wystarczy by zabarwić
biszkopt :)))zielony
barwnik spożywczy, ja dałam w płynieKrem:600 g
śmietany kremówki ( u mnie 36%)1 1/2 szklanki
cukru pudrusok wyciśnięty z 1
cytryny2 łyżki
żelatynyniecałe 1/2 szklanki wrzącej
wodyKremu wychodzi na tyle dużo że spokojnie starczy do dekoracji. Jeśli nie planujecie dekoracji proponuję zmniejszyć porcję, tak do 400 g
śmietany.Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.W tym czasie przygotowujemy
biszkopt:
Białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy je na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo
cukier i
cukier z
wanilią , oraz
żółtka cały czas ubijając. Następnie dodajemy
wodę lub sok i jeszcze chwilę ubijamy. Do masy przesiewamy przez sitko
mąkę z
proszkiem do pieczenia (proszek nie jest konieczny) i delikatnie łyżką mieszamy by dokładnie się połączyła z masą. Na końcu dodajemy
barwnik spożywczy w takiej ilości by uzyskać pożądany kolor i delikatnie mieszamy łyżką tak by kolor w
masie był jednolity.Ciasto wylewamy na blaszkę ( ja użyłam tej dużej z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy ok. 10-15 min. Warto sprawdzić patyczkiem, jak tylko będzie suchy to ciasto wyjmujemy z piekarnika. Trzeba uważać by za mocno nie upiec ciasta, gdyż
potem może pękać przy zawijaniu.Po upieczeniu gorący
biszkopt przekładamy na ściereczkę wysypaną
cukrem pudrem i delikatnie, pomagając sobie cienkim nożykiem w razie potrzeby zdejmujemy papier. Gorący
biszkopt rolujemy razem ze ściereczką i pozostawiamy w ten sposób do zupełnego ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy z
cukrem na sztywno. Dodajemy powoli
sok z cytryny, cały czas przy tym miksując, a następnie całkowicie wystudzoną
żelatynę.
Żelatynę również dodajemy powoli, cienkim strumyczkiem, cały czas miksując.Wystudzoną roladę rozwijamy. Rozprowadzamy na
biszkopcie bitą śmietanę. Na końcu który zostaje na zewnątrz kładziemy nieco mniej kremu by nie wypłynął nam przy zwijaniu. Na brzegu od którego zaczynamy zawijanie, a który
potem znajduje się wewnątrz, wyłożyłam pasek
dżemu jagodowego.Zawijamy roladę, układamy ją tak by łączenie znajdowało się od
spodu.Resztą kremu i
owocami lub innymi dodatkami dekorujemy roladę.Roladę odstawiamy do schłodzenia w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Smacznego :)