ßßß
Babeczk i : z przepisu wyszło mi 15 szt. Inspiracją na ciasto dla moich babeczek był przepis na babeczki jogurtowe ze strony” małej cukierenki”, zmodyfikowany nieco przeze mnie i dopasowany do moich potrzeb.
Składniki: 150g mąki pszennej110g mąki ziemniaczanej1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sodyszczypta soli100 g cukruesencja waniliowa1 jajko lekko ubite80ml oleju250g jogurtu naturalnego3 łyżki kakao1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej
Wykonanie:W jednej misce wymieszać razem obie mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól,poszatkowaną na bardzo drobno czekoladę.W drugiej misce wymieszać cukier,rozmącone jajko,jogurt,esencje waniliową,olej.Produkty sypkie wsypać do miski z mokrymi i drewniana łyżką wymieszać krótko aż do połączenia się składników. Za pomocą stołowej łyżki nakładać do papierowych foremek które umieszczamy w metalowej formie do pieczenia muffinów. Piec na termoobiegu w 160 C przez 25 min.Na ostudzone babeczki nakładam za pomocą szprycy cukierniczej krem do babeczek. Dekoruję słodkimi ozdobami.
500 ml śmietany kremówki 36-38%250 gr serka mascarpone1 szklanka cukru pudru2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią(Do zabarwienia barwnik spożywczy w płynie)
Śmietanka do ubijania musi być mocno schłodzona w lodówce przez kilka godzin, wtedy ubije się szybko i bez problemów.Do miski wlewam schłodzoną śmietankę 36-38%, dodaję cukier puder i ubijam mikserem na sztywno. Pod koniec dodaję serek mascarpone, miksuję razem na wolnych obrotach do połączenia się serka z ubitą śmietaną.Jeśli krem ma mieć konkretny kolor dodaję specjalne barwniki spożywcze w płynie, w zależności jak mocny ma być kolor kremu tym więcej lub mniej dodaję barwnika.
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Babeczki pomarańczowe z lekkim kremem mascarponeKanapki nie byle jakie… >