Wykonanie
Chyba każdy zna to ciasto!Ale pewnie nie każdy jeszcze je robił!Zapewniam Was, że to nic trudnego,a do jego przygotowania nawet nie potrzebujemy miksera!.Do dzieła! :)
Potrzebujemy (składniki na tortownicę 24 cm):Ciasto (składniki na ciasto w temperaturze pokojowej!):3 duże
jajka150 g
mąki150 ml
mleka130 ml
oleju1 szklankę
cukru (u mnie brązowy)1 opakowanie
cukru waniliowego3 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
sody1 łyżeczkę
proszku do pieczeniaKrem:2 duże
banany500 ml
śmietanki 30%250 g
serka mascarpone2-3 łyżki
cukru pudru50 g
czekolady gorzkiej lub
mlecznej1
śmietan fixKrok po kroku:Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C.Roztrzepujemy
jajka, dodajemy
mleko,
olej i
cukier i dokładnie mieszamy - ja używałam trzepaczki.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
kakao przesiewamy, mieszamy i przesypujemy do mokrych składników. Całość mieszamy do połączenia składników.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto.
Czekoladę drobno siekamy lub rozdrabiamy w blenderze.
Banany kroimy w plasterki.Przygotowujemy krem: ubijamy
śmietankę, dodajemy
śmietan fix,
cukier puder i stopniowo dodajemy
serek mascarpone. Dodajemy
czekoladę.Z ciasta odkrajamy jego górę i kruszymy ją do miseczki.Na blat ciasta wykładamy cienką warstwę kremu, układamy na nim plasterki
bananów, a z reszty kremu formujemy na środku ciasta kopiec. Następnie posypujemy go rozkruszonym
ciastem.Schładzamy w lodówce.Smacznego! :)