ßßß Cookit - przepis na Kopiec kreta

Kopiec kreta

nazwa

Wykonanie

Chyba każdy zna to ciasto!
Ale pewnie nie każdy jeszcze je robił!
Zapewniam Was, że to nic trudnego,
a do jego przygotowania nawet nie potrzebujemy miksera!.
Do dzieła! :)
Potrzebujemy (składniki na tortownicę 24 cm):
Ciasto (składniki na ciasto w temperaturze pokojowej!):
3 duże jajka
150 g mąki
150 ml mleka
130 ml oleju
1 szklankę cukru (u mnie brązowy)
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Krem:
2 duże banany
500 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
1 śmietan fix
Krok po kroku:
Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C.
Roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej i cukier i dokładnie mieszamy - ja używałam trzepaczki.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy, mieszamy i przesypujemy do mokrych składników. Całość mieszamy do połączenia składników.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto.
Czekoladę drobno siekamy lub rozdrabiamy w blenderze. Banany kroimy w plasterki.
Przygotowujemy krem: ubijamy śmietankę, dodajemy śmietan fix, cukier puder i stopniowo dodajemy serek mascarpone. Dodajemy czekoladę.
Z ciasta odkrajamy jego górę i kruszymy ją do miseczki.
Na blat ciasta wykładamy cienką warstwę kremu, układamy na nim plasterki bananów, a z reszty kremu formujemy na środku ciasta kopiec. Następnie posypujemy go rozkruszonym ciastem.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego! :)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/02/kopiec-kreta.html