ßßß
Potrzebujemy (składniki na tortownicę 24 cm):Ciasto (składniki na ciasto w temperaturze pokojowej!):3 duże jajka150 g mąki150 ml mleka130 ml oleju1 szklankę cukru (u mnie brązowy)1 opakowanie cukru waniliowego3 łyżki kakao1/2 łyżeczki sody1 łyżeczkę proszku do pieczeniaKrem:2 duże banany500 ml śmietanki 30%250 g serka mascarpone2-3 łyżki cukru pudru50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej1 śmietan fixKrok po kroku:Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C.Roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej i cukier i dokładnie mieszamy - ja używałam trzepaczki.Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy, mieszamy i przesypujemy do mokrych składników. Całość mieszamy do połączenia składników.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto.Czekoladę drobno siekamy lub rozdrabiamy w blenderze. Banany kroimy w plasterki.Przygotowujemy krem: ubijamy śmietankę, dodajemy śmietan fix, cukier puder i stopniowo dodajemy serek mascarpone. Dodajemy czekoladę.Z ciasta odkrajamy jego górę i kruszymy ją do miseczki.Na blat ciasta wykładamy cienką warstwę kremu, układamy na nim plasterki bananów, a z reszty kremu formujemy na środku ciasta kopiec. Następnie posypujemy go rozkruszonym ciastem.Schładzamy w lodówce.Smacznego! :)
