ßßß Cookit - przepis na Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

nazwa

Wykonanie

< Kurczak w sosie mascarpone Doroty Wellman
sałatka z indykiem i warzyami >
Lasagne bolognese
Składniki na 1 duże naczynie żaroodporne dla 6 osób:
Czas wykonania: całość ok. 3h
(sos bolognese ok. 2h, pieczenie ok. 45 min)
Moja lasagne składa się z 3 warstw.
Na sos bolognese:
250 gr chudego mielonego mięsa wieprzowego
250 gr chudego mielonego mięsa wołowego
12-15 płatów gotowego makaronu do lasagne
(użyłam świeżego makaronu ze sklepu, nie używałam suchego)
2 cebule średnie
1 średnia marchewka
3-4 ząbki czosnku
1 koncentrat pomidorowy 140 gr
1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
1 szklanka bulionu wołowego z kostki
200 gr wędzonego boczku
Oliwa do smażenia
500 gr tartego żółtego sera
(opcja: może być 200 gr zwykłego i 300 gr mozzarelli na wierzch)
Przyprawy sól i pieprz
Na sos beszamelowy:
500-600 ml mleka
4 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej
Pieprz, sól ,gałka muszkatołowa
Wykonanie sos bolognese:
Cebulę pokroić w kosteczkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzanej oliwie w głębokiej patelni lub garnku ( w którym będziemy robić sos) smażymy cebulę z marchewką i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, aż do zrumienienia się.
dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, smażymy razem.
dodajemy mięso, smażymy razem do momentu aż mięso z czerwonego stanie się brązowe.
koncentrat mieszamy z bulionem, wlewamy do mięsa.
po 3 minutach wlewamy pomidory z puszki
doprawiamy solą i pieprzem
gotujemy na bardzo wolnym ogniu do 2h, od czasu do czasu mieszając. Ostatnie 30 min gotujemy bez przykrywki aby nadmiar wody wyparował a sos był gęsty.
Wykonanie sos beszamelowy:
Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i mieszać energicznie trzepaczką aby nie zrobiły się grudki.
Następnie dolewamy partiami mleko cały czas mieszając.
Sos na początku jest bardzo płynny ale po dłuższej chwili będzie robił się coraz gęstszy, cały czas mieszamy go do momentu aż będzie gęsto-kremowy.
doprawiamy przyprawami oraz ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Składanie lasagne:
Długie i głębokie naczynie żaroodporne o wymiarach ok.22×30 cm smarujemy masłem z każdej strony.
Na masło wylewamy ok. 150 ml sosu beszamelowego.
Na sos beszamelowy kładziemy płaty makaronu ( u mnie wchodzą po 4 płaty na 1 warstwę + ½ płata na brakujący brzeg)
Na makaron wykładamy część sosu bolognese ( sos dzielimy na 3 porcje bo mamy 3 warstwy lasagne. Sos nie musi dokładnie zakrywać każdą przestrzeń, po prostu rozrzucamy go po całości tak jak nam wyjdzie)
Na sos bolognese sypiemy 1 część sera żółtego.
Zaczynamy kolejne warstwy tak samo: na ser żółty kładziemy sos beszamelowy, na niego płaty makaronu, na makaron sos bolgnese, na sos bolognese ser żółty itd.
Na wierzchnią warstwę możemy użyć zamiast sera żółtego utartą mozarellę.
Piekarnik rozgrzewamy do 170C, do gorącego piekarnika wkładamy naczynie i pieczemy 40-45 min na funkcji góra-dół, nie używałam termoobiegu.
Kiedy ser nam się zacznie dobrze rumienić przykrywamy górę naczynia folia aluminiową i resztę czasu dopiekamy naszą lasagne zakrytą aby nie spalić sera na brązową skorupę.
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Kurczak w sosie mascarpone Doroty Wellman
sałatka z indykiem i warzyami >
Źródło:http://panikucharka.pl/dania-obiadowe/lasagne-bolognese