Wykonanie
<
Kurczak w sosie
mascarpone Doroty Wellman
sałatka z
indykiem i warzyami >Lasagne bolognese
Składniki na 1 duże naczynie żaroodporne dla 6 osób:Czas wykonania: całość ok. 3h(sos bolognese ok. 2h, pieczenie ok. 45 min)Moja lasagne składa się z 3 warstw.
Na sos bolognese:250 gr chudego
mielonego mięsa wieprzowego250 gr chudego
mielonego mięsa wołowego12-15 płatów gotowego
makaronu do lasagne(użyłam świeżego
makaronu ze sklepu, nie używałam suchego)2
cebule średnie1 średnia
marchewka3-4 ząbki
czosnku1
koncentrat pomidorowy 140 gr1 puszka
pomidorów krojonych bez skóry1 szklanka
bulionu wołowego z kostki200 gr
wędzonego boczkuOliwa do smażenia500 gr tartego
żółtego sera(opcja: może być 200 gr zwykłego i 300 gr
mozzarelli na wierzch)
Przyprawy sól i
pieprzNa
sos beszamelowy:500-600 ml
mleka4 łyżki
masła4 łyżki
mąki pszennejPieprz,
sól ,
gałka muszkatołowaWykonanie sos bolognese:
Cebulę pokroić w kosteczkę,
marchewkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzanej
oliwie w głębokiej patelni lub garnku ( w którym będziemy robić sos) smażymy
cebulę z
marchewką i wyciśniętym przez praskę
czosnkiem, aż do zrumienienia się.dodajemy pokrojony w kosteczkę
boczek, smażymy razem.dodajemy
mięso, smażymy razem do momentu aż
mięso z czerwonego stanie się brązowe.koncentrat mieszamy z
bulionem, wlewamy do
mięsa.po 3 minutach wlewamy
pomidory z puszkidoprawiamy
solą i
pieprzemgotujemy na bardzo wolnym ogniu do 2h, od czasu do czasu mieszając. Ostatnie 30 min gotujemy bez przykrywki aby nadmiar
wody wyparował a sos był gęsty.
Wykonanie
sos beszamelowy:
Masło roztopić w rondelku, dodać
mąkę i mieszać energicznie trzepaczką aby nie zrobiły się grudki.Następnie dolewamy partiami
mleko cały czas mieszając.Sos na początku jest bardzo płynny ale po dłuższej chwili będzie robił się coraz gęstszy, cały czas mieszamy go do momentu aż będzie gęsto-kremowy.doprawiamy
przyprawami oraz ½ łyżeczki
gałki muszkatołowejSkładanie lasagne:Długie i głębokie naczynie żaroodporne o wymiarach ok.22×30 cm smarujemy
masłem z każdej strony.Na
masło wylewamy ok. 150 ml
sosu beszamelowego.Na
sos beszamelowy kładziemy płaty
makaronu ( u mnie wchodzą po 4 płaty na 1 warstwę + ½ płata na brakujący brzeg)Na
makaron wykładamy część sosu bolognese ( sos dzielimy na 3 porcje bo mamy 3 warstwy lasagne. Sos nie musi dokładnie zakrywać każdą przestrzeń, po prostu rozrzucamy go po całości tak jak nam wyjdzie)Na sos bolognese sypiemy 1 część
sera żółtego.Zaczynamy kolejne warstwy tak samo: na
ser żółty kładziemy
sos beszamelowy, na niego płaty
makaronu, na
makaron sos bolgnese, na sos bolognese
ser żółty itd.Na wierzchnią warstwę możemy użyć zamiast
sera żółtego utartą
mozarellę.Piekarnik rozgrzewamy do 170C, do gorącego piekarnika wkładamy naczynie i pieczemy 40-45 min na funkcji góra-dół, nie używałam termoobiegu.Kiedy
ser nam się zacznie dobrze rumienić przykrywamy górę naczynia folia aluminiową i resztę czasu dopiekamy naszą lasagne zakrytą aby nie spalić
sera na brązową skorupę.
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka ><
Kurczak w sosie
mascarpone Doroty Wellman
sałatka z
indykiem i warzyami >