Wykonanie
Pikle dla prawdziwych twardzieli :) Nie
powiem zaintrygował mnie ten przepis i musiałam go wypróbować. Przy pierwszym kęsie aż przymrużyłam oko takie było kwaśne ale po chwili doszedł mnie lekko ostry
octowo-korzenny powiew. Kontrowersyjne aczkolwiek bardzo ciekawe. Autor przepisu zachęca do pałaszowania z
serami, do wędzonych ryb czy sałatek ale równie dobrze skomponują się z
mięsem czy na przekąskę.Przepis z eatwell101.com .Po czasie muszę dodać jeszcze jeden komentarz do przepisu bo po niecałych 2 tygodniach leżakowania
rabarbaru w zalewie ( może i krócej ale pikle zostały zapomniane leżąc w głębi lodówki ) nabrały nowego charakteru. Kwasowość
rabarbaru znikła za to nabrał mocno korzennego i
octowego smaku. Pikle stały się prawdziwym rarytasem :)
Składniki :2-3 łodygi
rabarbaru125 ml
wody125 ml
octu jabłkowego lub
białego winnego lub
ryżowego1 łyżka
miodu1 łyżeczka
soli1 łyżeczka nasion
pieprzu ( autor użył białego ja użyłam kolorowego )2 nieduże suszone
chili ( u mnie jedna duża )1/2 łyżeczki
goździkówliść laurowygwiazdka
anyżuRabarbar myjemy, oczyszczamy z wierzchniej skórki kroimy na kawałki ok 2 cm.
Wodę,
ocet,
miód i
sól podgrzewamy na niewielkim ogniu. NIE GOTYJEMY. Podgrzewamy do momentu aż
miód i
cukier się rozpuści.W wyparzonym słoiku układamy
rabarbar. Dodajemy pozostałe składniki i zalewamy zalewą. Zamykamy. Odstawiamy na 24 godziny. Gotowe.Smacznego :)