ßßß Cookit - przepis na Pikle z rabarbaru ( bez pasteryzacji )

Pikle z rabarbaru ( bez pasteryzacji )

nazwa

Wykonanie

Pikle dla prawdziwych twardzieli :) Nie powiem zaintrygował mnie ten przepis i musiałam go wypróbować. Przy pierwszym kęsie aż przymrużyłam oko takie było kwaśne ale po chwili doszedł mnie lekko ostry octowo-korzenny powiew. Kontrowersyjne aczkolwiek bardzo ciekawe. Autor przepisu zachęca do pałaszowania z serami, do wędzonych ryb czy sałatek ale równie dobrze skomponują się z mięsem czy na przekąskę.Przepis z eatwell101.com .
Po czasie muszę dodać jeszcze jeden komentarz do przepisu bo po niecałych 2 tygodniach leżakowania rabarbaru w zalewie ( może i krócej ale pikle zostały zapomniane leżąc w głębi lodówki ) nabrały nowego charakteru. Kwasowość rabarbaru znikła za to nabrał mocno korzennego i octowego smaku. Pikle stały się prawdziwym rarytasem :)
Składniki :
2-3 łodygi rabarbaru
125 ml wody
125 ml octu jabłkowego lub białego winnego lub ryżowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka nasion pieprzu ( autor użył białego ja użyłam kolorowego )
2 nieduże suszone chili ( u mnie jedna duża )
1/2 łyżeczki goździków
liść laurowy
gwiazdka anyżu
Rabarbar myjemy, oczyszczamy z wierzchniej skórki kroimy na kawałki ok 2 cm.
Wodę, ocet, miód i sól podgrzewamy na niewielkim ogniu. NIE GOTYJEMY. Podgrzewamy do momentu aż miód i cukier się rozpuści.
W wyparzonym słoiku układamy rabarbar. Dodajemy pozostałe składniki i zalewamy zalewą. Zamykamy. Odstawiamy na 24 godziny. Gotowe.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/05/Pikle-z-rabarbaru-bez-pasteryzacji.html