Wykonanie
Istnieje wiele receptur na ten jakże popularny sos. Przepis, który dzisiaj proponuję może wydawać się dość kontrowersyjny i za słodki ale taki nie jest - jest idealny :) Banalnie prosty w przygotowaniu, że szkoda sięgać ręką po kupny. Przepisz z książki Louise Pickford " Grilliruoat "
Składniki :2 szklanki pasty pomidorowej lub passaty1 szklanka
syropu klonowego1/2 szklanki melasy1/2 szklanki
ketchupu1/2 szklanki
białego octu winnego3 łyżki
sosu Worcestershire1 łyżka
musztardy Dijon1 łyżeczka granulowanego
czosnku1/2 łyżeczki mielonego
chillisól morskaświeżo mielony
pieprzWszystkie składniki przelewamy do rondelka. Gotujemy 10-15 minut. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.Przelewamy do słoiczków, zakręcamy i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.Smacznego :)