Wykonanie
Udka z kurczaka najczęściej przygotowuję w rękawie. Dlatego, że po pierwsze tak jest zdrowiej a po drugie szybciej.
Mięso zawsze marynuję dzień wcześniej i od razu zamykam w rękawie a następnego dnia wrzucam do piekarnika i gotowe. Taka marynata z
miodu i
musztardy nadaje udkom bardzo oryginalny smak, który podkręciłam dodatkowo odrobiną
chilli. Były pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki:4
udka z kurczaka3 łyżki
ketchupu3 łyżki
musztardy3 łyżki
mioduduża szczypta
chilli3 ząbki
czosnkupieprzsól według uznania
Mięso oczyścić, każde udko podzielić na dwie części. Pozostałe składniki wymieszać (
czosnek przecisnąć przez praskę).
Mięso natrzeć marynatą i przełożyć do rękawa do pieczenia. Odstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Zamarynowane
mięso w rękawie umieścić w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny. Następnie przeciąć worek i pozostawić
mięso w piekarniku jeszcze na kilka minut żeby się zapiekło.