ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: kurczak słodko-ostry

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: kurczak słodko-ostry

nazwa

Wykonanie

Najlepszy kurczak jakiego dotąd zrobiłam. Słodko-ostry, przez noc marynowany w aromatycznej pekli a potem upieczony w piekarniku. Najpierw w rękawie, a poźniej zapieczony na złoto. Pycha.
Składniki:
4 udka z kurczaka
2 łyżki miodu
1/2 szklanki pikantnego ketchupu
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka po węgiersku Kamis
2 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól
pieprz
chili
Udka przekroić oddzielając pałki. Dobrze oczyścić. Pozostałe składniki wymieszać z misce i do tak przygotowanej marynaty włożyć mięso, dobrze je nacierając. Miskę zawinąć w folię spożywczą i umieścić na dobę w lodówce. Następnie przełożyć mięso do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku około godziny w 200*C. Po tym czasie rękaw rozciąć i zapiec mięso przez 20 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/11/kurczak-sodko-ostry.html