Wykonanie
Najlepszy
kurczak jakiego dotąd zrobiłam. Słodko-ostry, przez noc marynowany w aromatycznej pekli a
potem upieczony w piekarniku. Najpierw w rękawie, a poźniej zapieczony na złoto. Pycha.Składniki:4
udka z kurczaka2 łyżki
miodu1/2 szklanki pikantnego
ketchupu1 łyżeczka
przyprawy do kurczaka po węgiersku Kamis2 łyżki
oleju rzepakowego2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę
sólpieprzchiliUdka przekroić oddzielając pałki. Dobrze oczyścić. Pozostałe składniki wymieszać z misce i do tak przygotowanej marynaty włożyć
mięso, dobrze je nacierając. Miskę zawinąć w folię spożywczą i umieścić na dobę w lodówce. Następnie przełożyć
mięso do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku około godziny w 200*C. Po tym czasie rękaw rozciąć i zapiec
mięso przez 20 minut.