ßßß



Składniki (2 porcje)4 udka z kurczaka, ze skórą i kośćmi2 łyżki nasion sezamuŁyżka płynnego mioduOlej rzepakowySól, pieprzPrzygotowanieNatrzyj udka solą i pieprzem, rozgrzej na średnim ogniu patelnię o grubym dnie z odrobiną oleju.Ułóż udka na patelni skórą w dół. Połóż na udkach papier do pieczenia, a na nim mniejszą patelnię. Obciąż ją moździerzem albo ciężką puszką.Smaż kurczaka 18-20 minut, przewracając co 4-5 minut (za każdym razem na nowo przykrywaj papierem i obciążaj).W ostatnim cyklu smażenia – czyli mniej więcej po 14 minutach, zdejmij mniejszą patelnię, posmaruj niewielką ilością oleju i wrzuć sezam. Upraż na złoto, od czasu do czasu mieszając.Kiedy kurczak będzie gotowy – posmaruj skórkę miodem, odwróć i smaż jeszcze 30 sekund.Posyp piękną złocistą skórkę uprażonym sezamem.Gotowe!