Wykonanie
Dawno nie było Ainsley'a. Stęskniliście się? Bo ja bardzo. No dobra, w domu pojawiał się od czasu do czasu, ale nie było już tego szaleństwa. A szkoda. Na szczęście zabrałam się za tego
kurczaka. Jest rewelacyjny, słodki, ostry, inny niż wszystkie, najlepszy. Przymierzałam się do niego od wakacji i wreszcie nadszedł ten czas.
Składniki:3 ząbki
czosnku, rozgniecione2 łyżki
miodu4 łyżki
ketchupu4 łyżki
sosu Worcestershire2 łyżeczki angielskiej
musztardy2 łyżeczki
sosu Tabasco3
piersi z kurczaka pocięte na cienkie paski
sól,
pieprzWykonanie:Namoczyć dwanaście 25 centymetrowych patyczków do szaszłyków w wodzie przez przynajmniej 20 minut. W międzyczasie wymieszać
czosnek,
miód,
ketchup,
sos Worcestershire,
musztardę i
Tabasco i doprawić
solą i
pieprzem. W powstałym sosie obtoczyć
kurczaka, przykryć naczynie i marynować przez minimum 20 minut (najlepiej przez noc).Rozgrzać grill, lub patelnię grillową. Zamarynowanego
kurczaka nadziewać na patyczki do szaszłyka. Grillować na patelni lub grillu przez 6-7 minut, przewracając od czasu do czasu, aż
kurczak się zezłoci./wydrukuj przepis/