Potrawa wywodząca się z Berlina podawana z pieczywem lub frytkami. To nic innego jak podsmażone kiełbaski z cebulą i przepysznym sosem ketchupowo-curry. Jesli nie lubicie curry mozna ją zastąpić innymi przyprawami ale dla nas ta potrawa w całosci jest idealna. Bardzo szybko się ją robi więc sprawdzi się na obiad kiedy nie mamy za wiele czasu na gotowanie lub na leniwy weekend :) Przepis z bloga Kulinarne inspiracje .Składniki :6 kiełbasek grilowych ( u mnie o różnych smakach )1 duża cebula400 ml ketchupu200-250 ml wody1 łyżka koncentratu pomidorowego2 łyżki miodu3 łyżki octu balsamicznego1 łyzka sosu Worcestershire3 łyżki curry ( użyłam łagodnego )szczypta chilli lub pieprzu cayeneeKiełbaski smażymy aż zrobią się złociste i chrupiące.Cebulę siekamy w piórka. Podsmażamy ją na tłuszczu po kiełbaskach do momentu az zmięknie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszając chwilę podsmażamy. Wlewamy połowę wody, zagotowujemy.Kiedy całość zacznie wrzeć dodajemy ketchup, ocet, miód i resztę wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut.Na końcu dodajemy curry, sos Worcestershire i chilli.Do sosu dodajemy kiełbaskę w całości lub pokrojoną w niewielkie kawałki. całość opruszamy jeszcze curry ( pominęłam ).PodajemySmacznego :)