Wykonanie
W moim domu to dodatek (?) numer jeden, jednak te kupne smakują przeważnie chemią lub
selerem (swoją
drogą nie wiem co to za wymysł). Nie miałam konkretnego przepisu, kiedyś szperałam w necie szukając jakiegoś ale nie natrafiłam na nic powalającego na kolana, więc wymyśliłam sama przypominając sobie co nie co z przeczytanych pomysłów. Zamieszczam mój autorski przepis sosu, który może nie jest wiernym odzwierciedleniem
sosu barbecue ale mi (i nie tylko...) bardzo smakuje :)
Przepis:7 łyżek
ketchupu (niezbyt kwaśnego)1 łyżka
ketchupu "Krzepki Radek"3-4 łyżki
miodu2 łyżki
sosu Worcestershire1 łyżka
oliwy chilli1/2 łyżeczki
chrzanu1/3
cebuli w plastrach2
pomidorki koktajlowe1/3 łyżeczka
chilli1 ząbek
czosnkuWszystkie składniki wymieszać w rondelku, podgrzewać na najmniejszym ogniu ciągle mieszając. Po delikatnym odparowaniu zmiksować na gładką masę blenderem, przetrzeć przez sitko, gotować jeszcze ok 10 min aby sos zgęstniał i nabrał ciemniejszej barwy, wlać do słoiczka, zakręcić.SMACZNEGO :)