ßßß Cookit - przepis na Currywurst, coś z kuchni niemieckiej, czyli kiełbasa w sosie curry

Currywurst, coś z kuchni niemieckiej, czyli kiełbasa w sosie curry

nazwa

Wykonanie

Mieszkając przez parę lat w Kolonii w Niemczech dosyć często przechodziłam obok barów, stoisk czy innych lokali gastronomicznych, które proponowały właśnie ten oto przysmak. Niby prosta rzecz, ale połączenie kiełbasy z tym sosem jest genialne! Najczęściej podaje się razem z bułką lub frytkami.
Currywurst wzięło się z Berlina. Skąd rozeszło się po całych Niemczech i poza granice państwa.
Nie jestem sentymentalna wobec tego kraju, nie fascynuje mnie też niemiecka kuchnia, ale są pewne wyjątki. Może kiedyś wrzucę tutaj parę innych ;-)
Składniki:
6 kiełbasek grillowych
1 duża cebula
400 ml keczupu
200-250 ml wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki miodu
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka sosu Worcestershire
3 łyżki curry
szczypta chilli albo pieprzu cayenne
Kiełbaski usmażyć (muszą być złociste i chrupiące).
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu po kiełbaskach. Dodać koncentrat pomidorowy. Chwilę smażyć dalej. Dodać połowę wody i zagotować.
Dodać keczup, ocet i miód. Wlać resztę wody i pod przykryciem dusić ok. 15 minut.
Dodać curry, sos Worcestershire i chilli. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
Kiełbaskę można pokroić w kawałki i polać sosem, wrzucić je do niego i podawać wszystko razem lub podawać w całości. Posypać sporą ilością curry.
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/12/currywurst-cos-z-kuchni-niemieckiej.html