Wykonanie
Mieszkając przez parę lat w Kolonii w Niemczech dosyć często przechodziłam obok barów, stoisk czy innych lokali gastronomicznych, które proponowały właśnie ten oto przysmak. Niby prosta rzecz, ale połączenie
kiełbasy z tym
sosem jest genialne! Najczęściej podaje się razem z
bułką lub frytkami.Currywurst wzięło się z Berlina. Skąd rozeszło się po całych Niemczech i poza granice państwa.Nie jestem sentymentalna wobec tego
kraju, nie fascynuje mnie też niemiecka kuchnia, ale są pewne wyjątki. Może kiedyś wrzucę tutaj parę innych ;-)
Składniki:6 kiełbasek grillowych1 duża
cebula400 ml
keczupu200-250 ml
wody1 łyżka
koncentratu pomidorowego2 łyżki
miodu3 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka
sosu Worcestershire3 łyżki
curryszczypta
chilli albo
pieprzu cayenneKiełbaski usmażyć (muszą być złociste i chrupiące).
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu po kiełbaskach. Dodać
koncentrat pomidorowy. Chwilę smażyć dalej. Dodać połowę
wody i zagotować.Dodać
keczup,
ocet i
miód. Wlać resztę
wody i pod przykryciem dusić ok. 15 minut.Dodać
curry,
sos Worcestershire i
chilli. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
Kiełbaskę można pokroić w kawałki i polać sosem, wrzucić je do niego i podawać wszystko razem lub podawać w całości. Posypać sporą ilością
curry.Smacznego!