Wykonanie
Pamiętam wycieczkę do Berlina i moje niedowierzanie, że tak jak my przysiadamy w ogródkach letnich by przekąsić kebaba, tak Niemcy przysiadają w nich by jeść...
kiełbasę. ;-) Drugi raz nie dowierzałam, że currywurst jest sprzedawane we wszystkich dużych niemieckich miastach w ilości 800 milionów porcji rocznie (Wikipedia). Currywurst jest dosłownie wszędzie, jak u nas kebaby. Oczywiście i my postanowiliśmy wtedy poznać się z jej smakiem bliżej. Z dumą
mogę stwierdzić, że moja wersja domowa nie odbiega w niczym od tej, którą
jadłam u zachodnich sąsiadów. :-) A wszystko z kilku prostych składników. Ważne by
keczup, którego użyjemy do przygotowania dania był dobrej jakości. Ja użyłam łagodnego
keczupu od Reypol - smaczny, delikatny i wyrazisty zarazem, z doskonale dobraną kompozycją przypraw jeszcze bardziej wzbogacił i podkręcił smak sosu.
400g dobrej jakości
kiełbasy2
cebule150ml
keczupu, u mnie od Reypol1/4 szklanki
wody1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżka
cukru trzcinowego2 łyżki
octu, u mnie
ocet balsamiczny1-2 łyżki
currychillisól,
pieprz,
olej1.
Cebulę kroimy w kostkę lub w piórka i szklimy na rozgrzanym
oleju. Wlewamy
wodę, dodajemy
koncentrat pomidorowy,
cukier trzcinowy,
ocet balsamiczny,
keczup i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut.2. Pod koniec gotowania na rozgrzanym
oleju smażymy ponacinaną
kiełbasę, do zarumienia. Trwa to 5-10 minut.3. Do sosu dodajemy
sól,
pieprz,
curry i
chilli do smaku. Dusimy jeszcze chwilę.4. Sosem polewamy
kiełbasę. Podajemy z
pieczywem.