Wykonanie
Świetna na szybki obiad, lunch, śniadanie, kolację czy przystawkę. Syta, smaczna, do zajadania z ulubionymi sosami.
Kurczak bardzo soczysty a w połączeniu z pozostałymi składnikami sprawia, że chcemy jeszcze i jeszcze....Na fajne wskrzeszenie
kurczaka natknęłam się Tutaj a reszta moja :)
Składniki : ( nie podaje dokładnych proporcji bo każdy
doda tyle ile uważa ile potrzebuje i w ilości jakiej najbardziej lubi )tortilla
kurczak ( już ugotowany, usmażony czy upieczony - najlepiej pozostałości z obiadu lub
kurczak z rosołu )średnia
cebulaolejsól,
pieprzsłodka papryka w proszku
chilli w proszku
rukolaszpinakser żółty starty na dużych oczkach
Mięso z kurczaka dzielimy na niewielkie kawałki,
cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy
olej ( na połowę małego
kurczaka użyłam 1/4 szklanki
oleju ), wkładamy
mięso,
cebulę i
przyprawy. Smażymy aż
cebula zmięknie a
kurczak lekko się zrumieni. Należy uważać żeby nie wysechł na wiór i zbytnio go nie przesmażyć. Gotowego
kurczaka odstawiamy na bok.Na jedną połowę tortilli układamy
ser żółty na to
mięso,
rukolę ze
szpinakiem i na sam wierzch znowu
starty ser. Przykrywamy drugą połową tortilli. Patelnię smarujemy niewielką ilością
oleju ale można również podsmażać bez niczego. Żeby składniki dobrze się połączyły i nic nam nie wypadało podczas konsumpcji najlepiej podczas podsmażania położyć talerz na wierzchu w celu przyciśnięcia i spłaszczenia nieco quesadilli. Gdy podsmaży się z jednej strony, obracamy na drugą i dalej podgrzewamy aż się zrumieni. Po przewróceniu nie ma już konieczności przyciskania talerzem. Tak postępujemy z resztą składników.Podajemy na ciepło najlepiej z
sosem czosnkowym .Smacznego :)