Wykonanie
Burrito z
fasoli adzuki jest posiłkiem bardzo sycącym ze względu na sporą ilość samej
fasoli. Powinniśmy również wiedzieć o cudownych właściwościach adzuki, jest to
fasola wskazana dla osób odchudzających się i dbających o linię. Ma niski indeks glikemiczny, zatem uczucie sytości nie opuszcza nas na długo po posiłku. Jak już pisałyśmy we wcześniejszych przepisach, zawiera również szereg składników pokarmowych regulujących masę ciała i wyciąga z organizmu nadmiar
wody, działa jak gąbka. Ze względu na to, że jemy ją co najmniej 2
razy w tygodniu staramy się przygotować ją za każdym razem na inny sposób. Tym razem po meksykańsku - burrito dla wegetarian. Do tego można podać również jakaś
sałatkę bądź
sos salsa, jednak nie jest to konieczne, gdyż warzywa i sos są już w środku.
Fasola adzuki i
fasola mung są to nasze ulubione
fasole, niebawem zrobimy pyszną kremową i dietetyczną zupę
fasolową. Jeśli nie jedliście jeszcze tej
fasolki to uważamy, że naprawdę powinniście, ma ona bowiem dość specyficzny, ale świetny smak.
Na jedną dużą porcję:mała
cebulamała
marchewkapół puszki
pomidorówkilka plasterków
paprykitortille ( my użyłyśmy zwykłej pszennej, ale mogą być wszelakie, jakie preferujecie, z
pomidorami,
szpinakiem itp.)starty
żółty sersól,
papryka słodka,
chili,
olejFasolę adzuki musimy namoczyć co najmniej 6 godzin wcześniej, chyba, że uda nam się ja dostać w puszce. Następnie gotujemy ją do miękkości.
Cebulę,
marchewkę i
paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżeczce
oleju z odrobiną
wody, dodajemy do tego
fasolkę i pół puszki
pomidorów. Gotujemy, aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy łyżką
papryki słodkiej, odrobiną
chili i
solą. Sos nie może być zbyt rzadki.Farsz, układamy na tortilli, zawijamy i posypujemy startym
żółtym serem i odrobiną
słodkiej papryki. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 10-15 minut. Jeśli chcemy zrobić dietetyczną wersję, możemy pominąć
ser żółty.