Wykonanie
To cięte
mięso, które jest popularne w kuchni arabskiej. Robi się je z
wołowiny,
kurczaka,
cielęciny,
jagnięciny,
indyka. Najbardziej skojarzycie je z kebaba ale w smaku jest nieco inne. W każdym
kraju arabskim podawana jest w inny sposób
między innymi w
chlebku pita, z surówkami,
sałatkami, warzywami a w Jordanii zaserwują nam z frytkami. Mimo tylu przypraw nie jest jakoś bardzo mocno przyprawione, ale
przyprawy dobrze się ze sobą łączą. Jedyne co zarzucę to mało słone dla mojego podniebienia dlatego polecam dodać nieco więcej
soli. A tak poza tym
mięsko dobre, soczyste, aromatyczne. Przepis z The wanderlust kitchen.
Składniki na marynatę :około 1 kg
piersi z kurczaka ( użyłam 500 g natomiast ilości przypraw nie zmniejszałam )1/4 szklanki
oliwy extra virgin2 łyżeczki mielonego
kminku2 łyżeczki mielonej
papryki1 łyżeczka mielonego
ziela angielskiego1 łyżeczka mielonej
kurkumy1/4 łyżeczki
czosnku granulowanego1/4 łyżeczki
cynamonuszczypta
pieprzu cayenne1/8 łyżeczki
soli ( zdecydowanie za mało )1/8 łyżeczki
pieprzuWszystkie wyżej wymienione składniki umieszczamy w plastikowej torebce. Wkładamy
kurczaka pociętego - każda pierś na 6 części. Dokładnie oblepiamy go
przyprawami. Wkładamy do lodówki na 8 godzin a najlepiej na całą noc.Drugiego dnia nagrzewamy piekarnik do 205°C.
Kurczaka układamy na blasze wyłożonej pergaminem spryskanym
olejem lub posmarowanym cieniutko z pomocą pędzelka
olejem. piersi układamy w jednej warstwie tak aby nie nachodziły na siebie. Pieczemy 8 minut następnie odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 8 minut. Wyciągamy z piekarnika. Kiedy ostygnie tniemy go na niewielkie kawałki, najlepiej cienkie.Ja pominęłam etap pieczenia bo nie przeczytałam dokładnie przepisu zanim pocięłam
mięso na małe kawałki i nie chciałam, żeby w piekarniku mi wyschło. Usmażyłam je po prostu w etapie końcowym na patelni.Wykończenie :6 łyżek
oliwy1/2 łyżeczki mielonego
kminku1/2 łyżeczki mielonej
papryki1/4 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego1/4 łyżeczki mielonej
kurkumyJeśli mamy dużą patelnię to wszystkie wyżej wymienione składniki mieszamy, wlewamy na patelnię. Dodajemy
mięso, podsmażamy 1-2 minutki. Ja w tym etapie właśnie usmażyłam moje
mięso. Jeśli macie małe patelnie to podzielcie porcje na 2 lub trzy,
mięsa,
oliwy i przypraw i podsmażajcie po kolei.Podajemy wedle uznania. Z
pieczywem,
ryżem,
kaszą,
chlebem, w
bułce, w tortilli, z
ziemniakami,
sałatkami, frytkami lub wcinamy same :)Smacznego :)