Wykonanie
Shoarma jest to potrawa wywodząca się z kuchni arabskiej. Mi kojarzy się z Marokiem. Maroko=Marrakesz=przyprawy. Taka właśnie jest shoarma, użyta w niej
mieszanka przypraw jest bardzo oryginalna. Od razu kojarzy nam się z targiem w Marrakeszu-
Dżama al-
Fina.Słyszałam że jest to najbardziej tętniący życiem targ w Afryce. Wieczorem rozstawia się tam stoiska z jedzeniem i plac zmienia się w jedna wielką restaurację. Marokańczycy nie naginają swoich przepisów do gustów zachodnich turystów, lecz przygotowują hardcorowe marokańskie jedzenie. Przypraw używa się w większości
krajów, ale w Marrakeszu dostępne są wszystkie.Spacerując po targu wieczorem, w jednym miejscu częstują cie kebabem, w innym szklanką ręcznie wyciskanego soku z
pomarańczy- gdzieś dalej małymi
wężami.
ShoarmaDomowa
mieszanka przypraw :1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczka
gałki muszkatałowej1 czubata łyżeczka
soli himalajskiej1/2 łyżeczki
pieprzu mielonego1 łyżeczka zmielonego
imbiru1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżeczka mielonego kuminu lub
kminku1 łyżeczka
papryki słodkiej mielonej1 łyżeczka zmielonego
ziela angielskiego3 łyżki
oliwy2
piersi z kurczakaSos czosnkowo ziołowy:gęsty
jogurt naturalnyząbek
czosnkusól himalajska
zioła dalmatyńskie
Pita(kieszonki)250g
mąki200ml
wody20ml
oleju15 g świeżych
drożdży5 g
soli5 g
cukruWykonanie:Kebab: mieszamy wszystkie
przyprawy, dolewamy
oliwy.
Piersi z kurczaka kroimy na spore kostki. Dodajemy do
mieszanki przypraw, dokładnie obtaczamy i odstawiamy na 3h a najlepiej na cała noc.Po tym czasie smażymy.
Sos:
jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
solą i
ziołami. Odstawiamy do lodówki.
Pita:
mąkę przesiewamy do miski,dodajemy
sól.
Drożdże mieszamy z
cukrem i 1/3
wody. Dodajemy do
mąki, mieszamy. Dolewamy
oliwę i
wodę. Krótko wyrabiamy mikserem do połączenia się składników. Wierzch ciasta smarujemy
oliwą. Szczelnie przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną
mąką stolnicę. Dzielimy na 4-6 porcji.Każdą porcje ciasta składamy jak kopertę i formujemy kulki.
Chlebki przykrywamy ścierką na 20 minut. w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250C wraz z kamieniem do pizzy, jeśli nie posiadacie, to piekarnik nagrzewamy od razu z blaszką na której będą piekły się
chlebki.
Każdy chlebek rozwałkowujemy na grubość 3mm. Układamy na rozgrzanym kamieniu lub blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy przez 6-7 minut.Kieszonka powinna utworzyć się po 3 minutach. Po tym czasie wyciągamy
pity, kroimy, nadziewamy
sałatą, kebabem,
pomidorem,
ogórkiem,
cebulą i polewamy naszym
sosem czosnkowym. Gotowe.
Smacznego!!!