Wykonanie
Wyśmienity, aromatyczny z bardzo wyraźną nutą
pomarańczy co sprawia, że czuję już zapach Świąt :) Za rok na pewno zrobię więcej. Bazowałam na TYM przepisie Bei.
Składniki :850 g
czerwonej porzeczki210 g
brązowego cukru muscovado1 duża
pomarańczaokoło 300 g
białego cukru ( można dać mniej lub więcej według własnego smaku )Oczyszczoną
porzeczkę zasypujemy
cukrami i zalewamy 100 ml
wody. Wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut. Zestawiamy z ognia, studzimy. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na noc.Drugiego dnia
porzeczkę przecieramy przez sito. Ja uprościłam sobie tę czynność i najpierw ją zblenderowałam a
potem przetarłam. Idzie wtedy błyskawicznie przez oczka. Dodajemy otartą skórką z
pomarańczy ( wcześniej wyszorowaną i sparzoną ) i miąższ bez białego albedo. Dodatkowo z tego co zostało z
pomarańczy po wyfiletowaniu wyciskamy sok. Wstawiamy na ogień i smażymy aż odpowiednio zgęstnieje.Gorący
dżem przelewamy do suchych wyparzonych słoików, zakręcamy, stawiamy do góry dnem. Po ostygnięciu można dodatkowo zapasteryzować.Smacznego :)