ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić brązowy cukier?

Jak zrobić brązowy cukier?

nazwa

Wykonanie

Brązowy cukier - często uważany za zdrowszy i bardziej naturalny w porównaniu z białym, a ze względu na swoją barwę często mylony z cukrem nierafinowanym. Jednak znacznie bliżej mu do tego pierwszego. Proces produkcji brązowego cukru jest dokładnie taki sam jak białego, a brązową barwę nadaje mu się poprzez dodanie wcześniej usuniętej melasy i ponowne osuszenie kryształów.
Często mówi się, że brązowy cukier zawiera mniej kalorii niż biały. To prawda, 100g brązowego cukru zawiera 373 kcal, a białego 396 kcal. Niewielka różnica.
Jak zrobić brązowy cukier?
Jeśli chcemy upiec coś z brązowym cukrem, a akurat go nie mamy, to możemy wytworzyć sami zamiennik. Wystarczy nam:
1 szklanka cukru białego
1 łyżka melasy
Wszystko wsypujemy do miski, mieszamy (najlepiej widelcem) i brązowy cukier gotowy!
Jeśli zamieniam w przepisach cukier brązowy na biały, to zazwyczaj daje ok. 3/4 jego wagi.
Polecam czytać więc składy i informacje na opakowaniach. Cukier brązowy zabarwiany melasą, to nie to samo, co cukier trzcinowy. Nie dajmy się nabierać chwytom marketingowym!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/08/Jak-zrobic-brazowy-cukier.html