Wykonanie
Brązowy cukier - często uważany za zdrowszy i bardziej naturalny w porównaniu z
białym, a ze względu na swoją barwę często
mylony z
cukrem nierafinowanym. Jednak znacznie bliżej mu do tego pierwszego. Proces produkcji
brązowego cukru jest dokładnie taki sam jak białego, a brązową barwę nadaje mu się poprzez dodanie wcześniej usuniętej melasy i ponowne osuszenie kryształów.Często
mówi się, że
brązowy cukier zawiera mniej kalorii niż biały. To prawda, 100g
brązowego cukru zawiera 373 kcal, a białego 396 kcal. Niewielka różnica.Jak zrobić brązowy cukier?Jeśli chcemy upiec coś z
brązowym cukrem, a akurat go nie mamy, to możemy wytworzyć sami zamiennik. Wystarczy nam:1 szklanka
cukru białego1 łyżka melasyWszystko wsypujemy do miski, mieszamy (najlepiej widelcem) i
brązowy cukier gotowy!Jeśli zamieniam w przepisach
cukier brązowy na biały, to zazwyczaj
daje ok. 3/4 jego wagi.
Polecam czytać więc składy i informacje na opakowaniach.
Cukier brązowy zabarwiany melasą, to nie to samo, co
cukier trzcinowy. Nie dajmy się nabierać chwytom marketingowym!