Wykonanie
Pierwszy raz mam na swojej działce
dynię, szkoda tylko, że nie
pomarańczową a żółtą[ale to też
dynia]....No i poszperałam trochę ..wynalazłam kilka przepisów.Najpierw zrobiłam
dżem dyniowo -
pomarańczowy..Przepis znaleziony
Magia w kuchni. Cytuję za autorką..3 kg dyni po oczyszczeniu zostało mi 2 , 5 kg2
pomarańcze 500g200 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej ewentualnie cytrynowej [ ja dałam połowę takiej skórki i połowę takiej ]1 szkl.
cukru białego1/2 szkl.
cukru brązowego1 kg kwaśnych
jabłek2 łyżeczki agaru [ nie dałam , bo nie miałam]1/2 szkl.
wodyPomarańcze sparzyć i zetrzeć skórę na talerzyk, obrać z białej skóry i wy filetować z błon.
Dynię oczyścić z miękkiego miąższu i skóry, pokroić w grubą kostkę podlać
wodą i dusić pod przykryciem wraz z kawałkami
pomarańcza. Gdy
dynia będzie już miękka zdjąć pokrywkę i zmniejszyć gaz i odparowywać co jakiś czas mieszając. Zmiksować blenderem i gotować na małym ogniu, a w międzyczasie oczyścić
jabłka i pokroić na małe kawałki wsypać do dyni dodając równocześnie
cukier i otarta skórkę z
pomarańczy gotować do odpowiedniej gęstości. Pod koniec gotowania dodać Kandyzowaną
skórkę pomarańczową - wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Prze łożyć do słoiczków i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania, wyjąć odwrócić do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia.Przepis dodaję do akcji
Przetwory 2011.