ßßß Cookit - przepis na Dżem dyniowo - pomarańczowy

Dżem dyniowo - pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz mam na swojej działce dynię, szkoda tylko, że nie pomarańczową a żółtą[ale to też dynia]....No i poszperałam trochę ..wynalazłam kilka przepisów.Najpierw zrobiłam dżem dyniowo - pomarańczowy..Przepis znaleziony Magia w kuchni. Cytuję za autorką..
3 kg dyni po oczyszczeniu zostało mi 2 , 5 kg
2 pomarańcze 500g
200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ewentualnie cytrynowej [ ja dałam połowę takiej skórki i połowę takiej ]
1 szkl. cukru białego
1/2 szkl.cukru brązowego
1 kg kwaśnych jabłek
2 łyżeczki agaru [ nie dałam , bo nie miałam]
1/2 szkl.wody
Pomarańcze sparzyć i zetrzeć skórę na talerzyk, obrać z białej skóry i wy filetować z błon. Dynię oczyścić z miękkiego miąższu i skóry, pokroić w grubą kostkę podlać wodą i dusić pod przykryciem wraz z kawałkami pomarańcza. Gdy dynia będzie już miękka zdjąć pokrywkę i zmniejszyć gaz i odparowywać co jakiś czas mieszając. Zmiksować blenderem i gotować na małym ogniu, a w międzyczasie oczyścić jabłka i pokroić na małe kawałki wsypać do dyni dodając równocześnie cukier i otarta skórkę z pomarańczy gotować do odpowiedniej gęstości. Pod koniec gotowania dodać Kandyzowaną skórkę pomarańczową - wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Prze łożyć do słoiczków i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania, wyjąć odwrócić do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia.
Przepis dodaję do akcji Przetwory 2011.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/08/dzem-dyniowo-pomaranczowy.html