Wykonanie
Domową kandyzowaną
skórkę pomarańczowa przygotowywałam w tym roku po raz drugi. Ta, którą zrobiłam rok temu wspaniale się przechowywała i starczyła mi na długo, ale wszystko co dobre się kończy, prawda? ;)Kandyzowane
owoce i skórki wykorzystuje się w wielu wypiekach i deserach, zwłaszcza świątecznych, więc warto pokusić się o zrobienie domowej, bo jest o niebo lepsza od kupnej. Wystarczy kilka dorodnych (najlepiej organicznych, niewoskowanych)
pomarańczy, trochę
cukru i
wody oraz odrobina cierpliwości.Robiąc swoją
skórkę pomarańczową korzystałam ze wskazówek na tej stronie, ale jak się okazało pomyliłam proporcje
wody i
cukru, przez co
syrop był mniej gęsty. Prawda jest taka, że zorientowałam się dopiero dziś, robiąc wpis, bo wczoraj jakoś mi ten szczegół umknął ;) Ostatecznie jednak efekt końcowy był zdecydowanie lepszy, niż w zeszłym roku, więc uznałam, że właśnie ta metoda jest najlepsza i nie zmieniam przepisu. Dzięki mojej pomyłce skórka po kandyzowaniu nie klei się, a
syrop się nie scukrzył, co tak bardzo mi przeszkadzało poprzednio.Polecam :)Składniki:6 dużych
pomarańczy o nieco grubszej skórce1 i 1/2 szklanki
cukru3 szklanki
wodyWykonanie:
Pomarańcze wyszoruj, sparz i osusz. Odetnij końcówki, a pozostałą skórkę obierz i pokrój w paski lub drobną kostkę (wedle uznania), starając się usunąć większość białej błonki.Pokrojoną skórkę włóż do rondelka, zalej zimną
wodą i zagotuj. Po zagotowaniu przecedź, ponownie zalej
wodą i zagotuj. Powtórz raz jeszcze.
Wodę i
cukier umieść w nieco większym rondlu i zagotuj. Gotuj przez 10 minut, po czym dodaj obgotowaną
skórkę pomarańczową. Gotuj przez 1 godzinę, aż część płynu odparuje, a skórka stanie się półprzeźroczyste.Przecedź skórki i przełóż do słoiczka lub innego pojemnika z zamknięciem.
Syrop możesz zachować i wykorzystać np. do
herbaty, ja swój połączyłam z
syropem pozostałym po kandyzowaniu
imbiru, co i Wam polecam :)Przechowuj kandyzowaną
skórkę pomarańczową w chłodnym miejscu lub w lodówce.Smacznego :)