Wykonanie
Domowy
mus jabłkowy jest bardzo pysznym i zdrowym
dodatkiem do ciast oraz wszelkich deserów, a także do kanapek. Pamiętam jak co roku mama gotowała wielki garnek musu, a ja z rodzeństwem cały czas go podjadaliśmy. Dostałam ostatnio trochę fajnych, ekologicznych
jabłek i postanowiłam zrobić z nich kompot, a z reszty ugotowałam pyszny mus.Jak go zrobić, by był pyszny, słodki, zdrowy i miał wspaniały, jasny kolor? Oto przepis na domowy
mus jabłkowy. Aby mus miał ładny, jasny kolor na bieżąco obieram
jabłka ze skórki, wycinam gniazda nasienne i pokrojone w ćwiartki wrzucam do garnka z odrobiną gotującej się
wody. Natychmiast po wrzuceniu przykrywam garnek przykrywką, pozwalając aby
jabłka się dusiły. Następnie kolejne i kolejne
jabłko w ten sam sposób. Należy pamiętać, aby co kilka chwil mieszać mus drewnianą łyżką. Mój przepis jest tylko na 2 kg
jabłek, ale składniki można proporcjonalnie zwiększać. Ilość
cukru zależy od rodzaju
jabłek i ich naturalnej
słodyczy.Składniki:2 kg
jabłek4 łyżki
brązowego cukru5 łyżek
wodyWykonanie:
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. W garnku podgrzać
wodę i stopniowo wrzucać
jabłka ( ja obieram je na bieżąco i dodaję do garnka). Gotować na wolnym ogniu około 30 minut (należy je często mieszać bo łatwo się przypalają), aż puszczą sok i zmiękną.