Wykonanie
Kwaskowaty z przewagą smaku
czerwonej porzeczki. Jeśli wolicie słodkie
dżemy dodajcie więcej
cukru. Idealny do słodkich naleśników.
Składniki :2 kg oczyszczonej
porzeczki430 g
brązowego cukru500 g
białego cukru230 g
wody1400 g
pomarańczy ( waga przed obraniem ze skorki )
Porzeczkę zasypujemy
cukrami i zalewamy
wodą. Wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut. Zestawiamy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy w chłodne miejsce na noc.Drugiego dnia całość przecieramy przez sito. Do przetartej
porzeczki dodajemy
pomarańcze obrane i bez białego albedo oraz błonek. Jeśli będą miały ładną skórkę po wcześniejszym wyszorowaniu, sparzeniu i starciu na tarce można również dodać. Moja niestety nie nadawała się a skórka na pewno dodała by większego charakteru.ponownie całość wstawiamy na gaz i gotujemy do momentu aż uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję
dżemu.Czy
dżem jest już gotowy najlepiej sprawdzić to za pomocą talerzyka, który umieszczamy w zamrażarce a gdy już jest porządnie schłodzony wyciągamy i nalewamy niewielką ilość
dżemu. Chwilę czekamy po czym przez środek przeciągamy palec lub łyżeczkę, jeśli pojawi się błonka i pomiędzy zostanie wyraźny odstęp
dżem jest gotowy.Smacznego :)