ßßß Cookit - przepis na Dżem porzeczkowo-pomarańczowy

Dżem porzeczkowo-pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Kwaskowaty z przewagą smaku czerwonej porzeczki. Jeśli wolicie słodkie dżemy dodajcie więcej cukru. Idealny do słodkich naleśników.
Składniki :
2 kg oczyszczonej porzeczki
430 g brązowego cukru
500 g białego cukru
230 g wody
1400 g pomarańczy ( waga przed obraniem ze skorki )
Porzeczkę zasypujemy cukrami i zalewamy wodą. Wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut. Zestawiamy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy w chłodne miejsce na noc.
Drugiego dnia całość przecieramy przez sito. Do przetartej porzeczki dodajemy pomarańcze obrane i bez białego albedo oraz błonek. Jeśli będą miały ładną skórkę po wcześniejszym wyszorowaniu, sparzeniu i starciu na tarce można również dodać. Moja niestety nie nadawała się a skórka na pewno dodała by większego charakteru.
ponownie całość wstawiamy na gaz i gotujemy do momentu aż uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję dżemu.
Czy dżem jest już gotowy najlepiej sprawdzić to za pomocą talerzyka, który umieszczamy w zamrażarce a gdy już jest porządnie schłodzony wyciągamy i nalewamy niewielką ilość dżemu. Chwilę czekamy po czym przez środek przeciągamy palec lub łyżeczkę, jeśli pojawi się błonka i pomiędzy zostanie wyraźny odstęp dżem jest gotowy.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/08/Dzem-porzeczkowo-pomaranczowy.html