Wykonanie
Dla mnie rewelacyjna, bardzo lubię kremowe zupy z
ziołami pogryzając do tego tosty. Gorąco polecam.Przepis z bloga Yummy Lifestyle .
Składniki : ( na 4- 5 porcji )1,5 kg
pomidorów1
czerwona papryka1 pomarańczowa
papryka2 średnie
czerwone cebule1 główka
czosnku2 szklanki
bulionuoliwa z oliwekprzyprawy :
pieprz,
majeranek,
oregano,
bazylia, ostra i
słodka paprykaPomidory,
papryki myjemy.
Pomidory przecinamy na pół, wycinamy twarde środki.
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki. Obrane
cebule również kroimy w ćwiartki. Z
czosnku odcinamy wierzchołek układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Warzywa skrapiamy
oliwą, posypujemy
przyprawami. Pieczemy w temp. 180°C przez 50 minut.Po upieczeniu warzywa przekładamy do garnka,
czosnek wcześniej wyciskamy ze skorupek. Całość miksujemy na krem. Dolewamy
bulion, mieszamy. Mi pływały skórki wiec dodatkowo przetarłam przez sitko. Doprawiamy. Dodałam trochę
cukru bo
pomidory były trochę kwaskowate. Ponadto nie żałowałam
oregano i
ostrej papryki :)Smacznego :)