ßßß
Kiedyś nie byłam fanką dyni, ale jak widzicie, zaczynam się do niej przekonywać dzięki takim pysznym daniom :-).Zapraszam!Składniki:ok. 1 , 5 kg dyni (bez skórki, pestek, miąższu)6 pomidorów (odmiana Lima)1 papryka czerwona1 papryka pomarańczowa1 cebula żółta1 cebula czerwona5 ząbków czosnkuok. 750 ml bulionuśmietana kremówka (kilka łyżek)przyprawy : sól, pieprz, oregano, słodka papryka, imbirkiełkiopcjonalnie chipsy z szynki serrano (plasterek układamy na ruszcie w piekarniku i pieczemy około 15 minut w 200 st., powinien się lekko pofalować i zrobić chrupiący)Wykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do około 180-200 stopni. Dynię pokrojoną w małe kawałki, pomidory przekrojone na połówki i pozbawione gniazd nasiennych, cebule przekrojone na połówki, papryki i ząbki czosnku w całości układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około godziny. Papryki należy prznajmniej raz obrócić i jeśli zacznie czernieć skórka, to wyciągnąć je wcześniej. Dynia powinna zmięknąć.Warzywa studzimy, pomidory wydrążamy łyżeczką lub poprostu ściągamy z nich skórkę, z papryki również (jak również nasionka z wewnątrz). Cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa wrzucamy do naczynia i blendujemy na kremową masę. Dodajemy nieco śmietany dla zabielenia oraz przyprawy. Następnie dodajemy bulion i zagotowujemy zupę. Jeśli chcemy aby zupa była bardzo gęsta, należy dodać go nieco mniej.
Gotową zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy kiełkami np. brokuła i dekorujemy chipsem z szynki serrano, jeśli zdecydowaliśmy się go zrobić.Smacznego!