Wykonanie
Witajcie!Jesień już do nas zagląda, a jeśli jesień, to rozgrzewające, jednogarnkowe dania, którymi się dobrze najemy i będzie nam od nich cieplutko :-).Każdy ma swoją ulubioną zupę
dyniową, więc dzisiaj prezentuję Wam mój sposób na nią, z dodatkiem
pomidorów i
papryk.
Kiedyś nie byłam fanką dyni, ale jak widzicie, zaczynam się do niej przekonywać dzięki takim pysznym daniom :-).Zapraszam!Składniki:ok. 1 , 5 kg dyni (bez skórki, pestek, miąższu)6
pomidorów (odmiana Lima)1
papryka czerwona1
papryka pomarańczowa1
cebula żółta1
cebula czerwona5 ząbków
czosnkuok. 750 ml
bulionuśmietana kremówka (kilka łyżek)
przyprawy :
sól,
pieprz,
oregano,
słodka papryka,
imbirkiełkiopcjonalnie
chipsy z
szynki serrano (plasterek układamy na ruszcie w piekarniku i pieczemy około 15 minut w 200 st., powinien się lekko pofalować i zrobić chrupiący)Wykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do około 180-200 stopni.
Dynię pokrojoną w małe kawałki,
pomidory przekrojone na połówki i pozbawione gniazd nasiennych,
cebule przekrojone na połówki,
papryki i ząbki
czosnku w całości układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około godziny.
Papryki należy prznajmniej raz obrócić i jeśli zacznie czernieć skórka, to wyciągnąć je wcześniej.
Dynia powinna zmięknąć.Warzywa studzimy,
pomidory wydrążamy łyżeczką lub poprostu ściągamy z nich skórkę, z
papryki również (jak również nasionka z wewnątrz).
Cebulę i
czosnek obieramy. Wszystkie warzywa wrzucamy do naczynia i blendujemy na kremową masę. Dodajemy nieco
śmietany dla zabielenia oraz
przyprawy. Następnie dodajemy
bulion i zagotowujemy zupę. Jeśli chcemy aby zupa była bardzo gęsta, należy dodać go nieco mniej.
Gotową zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy
kiełkami np.
brokuła i dekorujemy
chipsem z
szynki serrano, jeśli zdecydowaliśmy się go zrobić.Smacznego!