Wykonanie
Pierwsze w moim wykonaniu drożdżówki. Sukces 100 % - towy. Bułeczki wyszły jak z
cukierni ba lepsze bo domowe. Wspaniale puszyste z
waniliowym budyniem, cudownymi słodziutkimi
truskawkami i
waniliową równie słodziutką kruszonką. Niebo w gębie. Przepis z bloga I
Love Bake . Mój osobisty wkład do przepisu to
budyń :)

Składniki : ( na 9 bułeczek u mnie 8 sporych )2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki letniego
mleka3 czubate łyżki
cukru1
jajo1
żółtko1/4 łyżeczki
soli60 g miękkiego lub roztopionego
masła12 g świeżych
drożdży lub 7 g suchych4,5 łyżeczki
bułki tartej ( niekoniecznie )
truskawki1
budyń waniliowy1
jajo do posmarowania
bułekKruszonka :1/2 szklanki
mąki pszennej5 łyżek
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego ( 16 g )60 g roztopionego
masłaesencja waniliowa ( niekoniecznie, to mój dodatek )
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej
drożdże.
Mleko lekko podgrzewamy, przelewamy do miski. Dodajemy do niego
cukier,
jajko i
żółtko. Kolejno
mąkę wraz z
drożdżami ( jeśli używamy świeżych
drożdży musimy wcześniej zrobić rozczyn ),
masło i
sól. Całość wyrabiamy na gładkie i nie klejące się ciasto. Ja na początku wyrabiałam mikserem
potem musiałam dosypać nieco
mąki i wyrabiałam już rękoma. Niedługo tylko do uzyskania gładkiego ciasta.Ciasto przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.W tym czasie gotujemy
budyń według przepisu na opakowaniu ( nie dodawałam
cukru ale jeśli lubicie dobrze słodkie
bułki dodajcie ). Ostawiamy do ostygnięcia. Aby nie zrobił się kożuch przykrywamy wierzch budyniu folią spożywczą.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i ponownie chwilkę zagniatamy. Formujemy 8-9 okrągłych bułeczek. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem w dość sporych odległościach, jeszcze nam wyrosną. Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Wszystkie składniki kruszonki wsypujemy do miski ( ja dałam około łyżeczki esencji dodatkowo ) i rękoma rozcieramy całość tak aby powstały grudki.Wyrośnięte bułeczki posypujemy lekko
bułką tartą i za pomocą dna szklani robimy wgłębienia, przyciskamy do samego końca tak aby cisto w tym miejscu było dość cienkie. W każde wgłębienie wsypujemy 1/2 łyżeczki
bułki tartej ( ja dałam jedynie odrobinę ). Następnie nakładamy
budyń, na wierzch układamy
truskawki. Bułeczki po bokach smarujemy rozbełtanym
jajkiem a wierzch każdej posypujemy kruszonką.Pieczemy 20 minut w temp. 190°C na złoty kolor.Smacznego :)