ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z truskawkami,budyniem i kruszonką

Bułeczki z truskawkami,budyniem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Pierwsze w moim wykonaniu drożdżówki. Sukces 100 % - towy. Bułeczki wyszły jak z cukierni ba lepsze bo domowe. Wspaniale puszyste z waniliowym budyniem, cudownymi słodziutkimi truskawkami i waniliową równie słodziutką kruszonką. Niebo w gębie. Przepis z bloga I Love Bake . Mój osobisty wkład do przepisu to budyń :)
Składniki : ( na 9 bułeczek u mnie 8 sporych )
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajo
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60 g miękkiego lub roztopionego masła
12 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
4,5 łyżeczki bułki tartej ( niekoniecznie )
truskawki
1 budyń waniliowy
1 jajo do posmarowania bułek
Kruszonka :
1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g )
60 g roztopionego masła
esencja waniliowa ( niekoniecznie, to mój dodatek )
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej drożdże.
Mleko lekko podgrzewamy, przelewamy do miski. Dodajemy do niego cukier, jajko i żółtko. Kolejno mąkę wraz z drożdżami ( jeśli używamy świeżych drożdży musimy wcześniej zrobić rozczyn ), masło i sól. Całość wyrabiamy na gładkie i nie klejące się ciasto. Ja na początku wyrabiałam mikserem potem musiałam dosypać nieco mąki i wyrabiałam już rękoma. Niedługo tylko do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu ( nie dodawałam cukru ale jeśli lubicie dobrze słodkie bułki dodajcie ). Ostawiamy do ostygnięcia. Aby nie zrobił się kożuch przykrywamy wierzch budyniu folią spożywczą.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i ponownie chwilkę zagniatamy. Formujemy 8-9 okrągłych bułeczek. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem w dość sporych odległościach, jeszcze nam wyrosną. Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Wszystkie składniki kruszonki wsypujemy do miski ( ja dałam około łyżeczki esencji dodatkowo ) i rękoma rozcieramy całość tak aby powstały grudki.
Wyrośnięte bułeczki posypujemy lekko bułką tartą i za pomocą dna szklani robimy wgłębienia, przyciskamy do samego końca tak aby cisto w tym miejscu było dość cienkie. W każde wgłębienie wsypujemy 1/2 łyżeczki bułki tartej ( ja dałam jedynie odrobinę ). Następnie nakładamy budyń, na wierzch układamy truskawki. Bułeczki po bokach smarujemy rozbełtanym jajkiem a wierzch każdej posypujemy kruszonką.
Pieczemy 20 minut w temp. 190°C na złoty kolor.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/07/Buleczki-z-truskawkami-budyniem-i-kruszonka.html