Wykonanie
Ciasto z częścią
kakaowego puszystego
spodu i serowej góry o zabawnej nazwie. Samo w sobie proste do zrobienia i mega smaczne. Drugi raz już je robiłam i nie zawiodłam się. Ponad połowę blachy zjedliśmy sami z mężem. A wczoraj spotkało się z dużym uznaniem wśród znajomych. Ręka sama po nie sięga. Idealne na Wielkanocny stół. Przepis znalazłam u Majany, która prowadzi bloga Majanowe pieczenie .
Składniki na
kakaowy spód :2
jaja1 szklanka
mleka1 szklanka
cukru ( dałam 3/4 szklanki )2 szklanki
maki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody2 łyżki
kakao3/4 szklanki
olejuWszystkie składniki tak łączymy razem w takiej kolejności jakjest podane powyżej. Ja dodatkowo
mąkę i
kakao przesiałam. Masę wylewamy na blachę o wymiarach 24x34 cm ( u mnie nieco większa ) wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą lub wyłożonej pergaminem. Odstawiamy i robimy masę
serową.Składniki na masę
serową :50 dag zmielonego
twarogu ( ja użyłam kremowego Quarku, konsystencja taka jak w gotowych serach do serników )3
jaja1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego3/4 szklanki
cukruSer przekładamy do miski i za pomocą miksera miksujemy z pozostałymi składnikami. Ma
mieć konsystencję dość płynną tak aby mógł lać się z łyżki. Jeśli wyjdzie Wam za gęsty można go rozrzedzić odrobiną
mleka. Masę
serową nakładamy za pomocą łyżki na wcześniej wylaną masę
kakaową. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180°C przez 50 minut.Po przestygnięciu można polać
polewą czekoladową. Ja zrezygnowałam. Świetnie smakuje również bez.Smacznego :)