ßßß Cookit - przepis na Placek z delikatnym kokosowym kremem

Placek z delikatnym kokosowym kremem

nazwa

Wykonanie

Juz pachnie wakacjami w egzotycznej scenerii :) I w tle slychac te piosenke:
Na forme o srednicy 24 cm:
50 g kuwertury czekoladowej ciemnej
3 jajka
200 g cukru
175 g maki
1/2 opakowania proszku do pieczenia (przeznaczonego na 500 g maki)
6 lyzek oleju
2 lyzki kakao
4 lyzki mleka
425 ml mleczka kokosowego nieslodzonego
1 lyzka maki ziemniaczanej
100 g smietany 30%
Kuwerture polamac i rozpuscic. Zoltka oddzielic od bialek. Bialka ubic na sztywna piane dodajac jednoczescie 85 g cukru. Zoltka ubic z 6 lyzkami zimnej wody i 85 g cukru. Dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i olej. Dodac piane z bialek i lekko wymieszac. Polowe masy wymieszac z kakao, mlekiem i kuwertura, a druga z 3 lyzkami mleka kokosowego. Przelozyc do natluszczonej foremki i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. 45 minut. Wystudzic.
Przygotowac krem: wymieszac make ziemniaczana, 30 g cukru i mleczko kokosowe, zagotowac, dodac smietane. Przelozyc na wierzch ostudzonego ciasta.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/06/Placek-z-delikatnym-kokosowym-kremem.html