Wykonanie
Wiadomo, ze muffinki sa "szybkie"- szybko sie robia, szybko zajadaja... :) Ale te bija rekord szybkosci ;) I do tego smakuja: no, tak, ze szybko znikaja w buzi :) Takze w tych buziach najmniejszych ;)Muffinki
kakaowe- z dodatkiem
kakao. Bo mam tez przepis na takie z dodatkiem prawdziwej
czekolady-
czekoladowe. Ale to innym razem ;)Na 12 sztuk:250 g
maki3 lyzeczki
proszku do pieczenia6 lyzeczek sproszkowanego
kakao125 g
cukru1
jajko275 ml
mleka80 ml
olejuForemke mauffinkowa wylozyc papierowymi papilotami. Wymieszac w misce
make,
cukier,
proszek do pieczenia i
kakao. Wymieszac mikserem przez chwile
olej,
mleko i
jajko. Wlac do skladnikow sybkich i szybko wymieszac lyzka, tak by skladniki sie tylko polaczyly. Wkladac porce ciasta do papierowych papilotow. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temparaturze 150°C (z termoobiegiem, pozostale 175°C) ok. 20-25 minut.
Przepis z "
Tina spezial. Backen" nr 3/2011