Wykonanie
Nareszcie wróciłam z urlopu z Pl i teraz moje blogowanie
wróci do normalności. Musze nadgonić wpisy bo będąc tam nie zawsze miałam na to czas. Dodawałam trochę zaległych trochę aktualnych wpisów.
Póki co dziś proponuję
dżem z
czereśni, który zrobiłam sobie w Polsce. Chyba jeszcze można je dostać więc nie ma co się zastanawiać bo przepis jest banalnie prosty i pominąwszy drylowanie to robi się go bardzo szybko. Przepis znalazłam w czereśniowej akcji zorganizowanej przez Madleine, dodany przez Kartoflane .
Składniki :2 kg ciemnych
czereśnisok z 1
cytryny2 kg
cukru żelującego 1:1
Czereśnie myjemy, drylujemy. Dodajemy
cukier,
sok z cytryny i mieszamy. Zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć gotujemy jeszcze 3-4 minuty lub dłużej w zależności jak bardzo gęsty chcecie
mieć . Zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładką masę. Ja odłożyłam sobie trochę całych
czereśni resztę zmiksowałam. Dzięki temu mam
dżem z kawałkami
owoców.
Dżem wlewamy do słoików wcześniej wyparzonych i osuszonych. Po napełnieniu zakręcamy szczelnie i odwracamy do góry dnem na 10 minut. Po tym czasie można je odwrócić z powrotem wieczkiem do góry.Smacznego :)